Кирил Петков от Продължаваме промяната и Жечо Станков от ГЕРБ

...
Кирил Петков от Продължаваме промяната и Жечо Станков от ГЕРБ
Коментари Харесай

Скандал между ГЕРБ и ПП след лъжи на Петков за въглищните централи, експремиерът отне микрофона на Жечо Станков

Кирил Петков от „ Продължаваме промяната ” и Жечо Станков от ГЕРБ се скараха в Народното събрание. Повод станаха въглищните централи и тяхното закриване. В разногласието се намесиха някогашният енергиен министър Теменужка Петкова и някогашният финансов министър Асен Василев.

Първо, на брифинг в постройката на Народното събрание ГЕРБ обявиха, че Кирил Петков е поел ангажимент да закрие 83% от въглищните централи у нас, което слага под риск енергийната сигурност на страната ни от една страна, а от друга – обрича над 100 хиляди души да останат без работа.

Минути по-късно Кирил Петков стартира трибунката си пред медиите в Народното събрание, казвайки, че през днешния ден страната ни е измежду първите 10 страни, която има асимилиране на заплащане по Плана за възобновяване и резистентност.

Намаляването на въглеродните излъчвания не стартира от проекта за възобновяване, а от техните задължения (на ГЕРБ – бел. ред.), сподели още Петков, когато бе пресечен от Жечо Станков. Петков го попита кой е поел уговорката България да понижи въглеродните излъчвания?

Последва говорене един през различен. Кирил Петков лиши микрофона на Станков, който си откри различен. Петков го предложения на трибунката до него, а Станков продължи да изброява какво чакат жителите – като саниране, безвъзмездна топла вода, електрическа сила. На това Петков отвърна: Едни хора, които са управлявали 12 години, които похарчиха 3 милиарда за турската тръба.

Наложи се да се намесят и Теменужка Петкова, и Асен Василев. „ Счупихме всички корупционни практики и от това доста ви боли “, сподели им Василев.

При опита на Кирил Петков още веднъж да се качи на трибунката и да даде изказването си, Станков от ГЕРБ съобщи: „ Пълна неистина. В проекта написа, че 83% от централите би трябвало да бъдат затворени. Искаме да санираме, всички български жители желаят това. Хората заплащат по-високи сметки с помощта на вашата политика в енергетиката “. Кирил Петков отговори, че Политическа партия в никакъв случай няма да поддържат ГЕРБ и нямат кюлчета в чекмеджетата, а Теменужка Петкова му отвърна: „ Вие пък имате парапети “.

„ Ние сме тук, с цел да опровержим две неистини, които бяха изречени от Кирил Петков преди броени минути “, обявиха на брифинг в Народното събрание депутати от ПГ на ГЕРБ.

„ Първата огромна неистина е, че държавното управление „ Борисов 3″ е поемало ангажимент за 40% понижение на излъчванията. Единствената страна членка, която гласоподава въздържала се за този вид редуциране на излъчванията, беше България и това може да бъде тествано на Съвета по околна среда “, съобщи Жечо Станков от ГЕРБ.

„ Втората по-голяма неистина, обаче е, че държавното управление на Кирил Петков не е поемало ангажимент и термични централи в България няма да бъдат затваряни. Не единствено че ще бъдат затворени, а ще ви кажа, че процентът затворени ще бъде доста по-голям от 40 % “, сподели депутатът от ГЕРБ и уточни съответна страница от Плана за възобновяване, където това е разказано в детайли.

Според Станков 83% от въглищните централи в България ще бъдат затворени.

„ Лъжата беше главен прийом на ръководство на „ Продължаваме Промяната “. Днес те продължиха с тези неистини, сътрудника Станков ви срещна с две от тях. Аз желая да прибавя към тях още една, която Кирил Петков се опита да стартира на днешната среща с представителите на Европейската комисия. Той изясни, че когато те са поели властта, България е била една от дребното страни, членки в Европейски Съюз, която е имала доста ниска степен на подготвеност със своя План на възобновяване и резистентност.

Една огромна неистина, защото държавното управление на премиера Борисов, управлявало до април 2021 година, бе готово напълно с Плана за възобновяване и резистентност, проект, който бе координиран на 99% с Европейска комисия. Одобрен проект, в който дата за затваряне на въглищните централи нямаше. Такива задължения безумни в никакъв случай не сме поемали. Ние бяхме единствената страна членка, която не гласоподава „ за “ новия размер на излъчванията, които трябваше да бъдат признати като база и като изискване за съблюдаване на екологичните правила “, сподели Теменужка Петкова.

„ Тези хора излъгаха за следващ път, само че тази неистина ще коства скъпо на българското общество, в случай че ние не създадем всичко допустимо да се противопоставим на тези хора. Това, което те са предложили, преди всичко не пази ползите на страната. На второ място е невероятно и на процедура изправя пред риск националната и енергийната сигурност на страната “, безапелационна бе Петкова.

„ Планът за възобновяване и резистентност бе занимателен с година и половина, поради една-единствена причина, натаманяването в него на лобистки планове “, съобщи Красимир Вълчев.

Причина за напрежението стана контрактуваното по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) в бранш „ Енергетика “ след среща в Народното събрание със Селин Гауер, Генерален шеф на Работната група за възобновяване и резистентност на Европейската комисия. Сред въпросите, които са били обсъждани, е намаляването на въглеродните излъчвания с 40 % за бранш „ Енергетика “ до 2026 година

От „ Продължаваме Промяната “ оповестиха на брифинг след края на срещата, че понижаване с 40 % на въглеродните излъчвания за бранша е контрактувано още от ГЕРБ-СДС с подписването на задачите на Европейски Съюз за понижаване на нездравословните излъчвания. От ГЕРБ-СДС насочиха вниманието към дейностите на предходното постоянно държавно управление – това на Кирил Петков.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР