Кирил Петков е прагматик, но неговите преговори в Северна Македония

...
Кирил Петков е прагматик, но неговите преговори в Северна Македония
Коментари Харесай

Медиите в чужбина и РСМ скептични, че визитата на Петков в Скопие е донесла нещо ново в отношенията

Кирил Петков е прагматик, само че неговите договаряния в Северна Македония надали ще слагат ново начало в връзките, тъй като младият модернизатор има да се преценява с доста фактори. Така някой медии в Германия разясняват визитата в Скопие.

Медийната мрежа АРД , представена от „ Дойче Веле “ написа следното: „ Българският министър председател, който пое поста едвам през декември, наследи тежка външнополитическа ипотека: при първото посещаване в Скопие младият модернизатор носи в багажа си и ветото на своята страна върху старта на присъединителните договаряния с Европейски Съюз “.

В просторен разбор във „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “ декларира, че настояванията на София не са нищо ново. „ Тя упорства българската окупация по време на Втората международна война да не се назовава по този метод, а също по този начин да бъдат приети българските корени на македонския език и българското малцинство в Северна Македония “.

„ В предишното обаче Европа съвсем не им обръщаше внимание, тъй като те оставаха в сянката на още по-абсурдната позиция на Гърция към Македония. Още преди 10 години тогавашният български президент Росен Плевнелиев сподели, че Македония би трябвало на първо време да преодолее своята антибългарска настройка, преди въобще да се мисли за старт на присъединителните договаряния. Факт е обаче, че тогава Скопие водеше една в действителност съмнителна историческа политика. Срещу днешното управление сходен укор не може да се насочи. В резултат от българското несъгласие, което нанася косвени вреди и на Албания, се топят и последните останки от доверие в така и така разтърсената политика на Европейски Съюз за разширение на Балканите. Което пък снижава престижа на Европейски Съюз в района. “

По нататък в публикацията четем: „ Макар че Петков е считан за прагматик, не е несъмнено дали диалозите му в Скопие в действителност ще слагат началото на преосмисляне на връзките. Защото българският държавен началник би трябвало да се преценява с доста фактори. В неговото съдружно държавно управление взе участие Българска социалистическа партия, която по традиция взима националистически курс към Северна Македония. Същото се отнася и до президента Румен Радев “.

В кореспонденцията на австрийския „ Ди Пресе “ също акцентът е, че пробив не се чака, макар промяната на държавните управления в двете страни.

Визитата беше необятно отразена и в македонските медии.

Историческите въпроси ще бъдат на назад във времето, написа Vesti.mk Изданието „ Република “ помества коментар, в който показва, че визитата на Кирил Петков не е донесло „ нищо в връзките сред двете страни “. Петков не даде отговор на нито един значим въпрос, а по изкусен метод се опитваше да ги избегне, прехвърляйки топката към комисията за история или се позоваваше на Договора за добросъседство, написа още „ Република “, представен в Българска телеграфна агенция.

Медиите разясняват нашироко и въпросът с химна на РСМ, който беше скъсен.„ Денешен вестник “ написа, че „ военният оркестър е извършил единствено първата част, без тази, „ която е проблематична за България, в която се загатват Гоце Делчев, Даме Груев, Яне Сандански и Крушевска република “.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР