Кирил Ананиев: Всички нови линейки ще разполагат с паник-бутониФилиалът на

...
Кирил Ананиев: Всички нови линейки ще разполагат с паник-бутониФилиалът на
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Всички нови линейки ще разполагат с паник-бутони

Кирил Ананиев: Всички нови коли за спешна помощ ще разполагат с паник-бутони
Филиалът на незабавна помощ в Горна Оряховица към този момент ще бъде с 24–часова физическа защита. Това заяви министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев пред публицисти във Варна във връзка нападението над фелдшер през предходната седмица.

„ Не мога да си обясня по какъв начин могат да бъдат атакувани медици, които оказват помощ на хора, изпаднали в тежко здравословно положение. Затова се обръщам към всички – нападението над медицински лица е действие, което не би трябвало да се случва повече “, разяснява здравният министър. Кирил Ананиев още веднъж осъди похищенията по отношение на медицински експерти и изрази вяра прокуратурата да работи бързо и дейно в такива случаи. С цел възстановяване сигурността на незабавните медици, новите коли за спешна помощ ще бъдат оборудвани с паник-бутони.

В момента се прецизира по какъв начин да бъдат разпределени 400-те нови коли за спешна помощ, които ще бъдат доставени по линия на огромния план за рационализация на Спешната помощ, стана ясно от думите на Ананиев. Министърът заяви, че страната работи и за обезпечаването на опция в незабавната помощ да работят парамедици.

Националната здравна осведомителна система ще бъде подготвена най-късно при започване на 2020 година, уточни още здравният министър. Кирил Ананиев изясни, че обжалвания на част от публичните поръчки по обособените съставни елементи са забавили реализацията на системата. За множеството лотове от системата към този момент са в ход публични поръчки, включително и за електронната карта, електронното досие и електронната рецепта.

По отношение на белодробните трансплантации министър Ананиев съобщи, че по-голямата част от образованието на медицински експерти във Виена ще приключи през тази година. В средата на идната година се чака България към този момент да има свои експерти, които да правят трансплантация на бял дроб. До тогава, всяка година, до пет души ще могат да бъдат трансплантирани във виенската болница.

В отговор на журналистически въпрос здравният министър заяви, че към този момент е подготвена новата Наредба за специализациите. Министерството на здравеопазването ще финансира придобиването на компетентност, ще може да прави политика както във връзка с специалностите, които са дефицитни, по този начин и във връзка с районите, в които има дефицит на медици. Тази Наредба е предстояща, тъй като тя ще реши и въпроси, свързани с договорите, с метода на осъществяване на състезанията за кандидат-специализантите, както и други проблеми, които години наред са подценявани, разяснява Кирил Ананиев.

По отношение на проблема с умрялото през миналата седмица в Плевен дете министърът заяви, че неотложно е разпоредил Изпълнителна организация „ Медицински одит “ да извърши инспекция. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР