"Кирил Ананиев бе избран за министър на здравеопазването. 121 народни

...
"Кирил Ананиев бе избран за министър на здравеопазването. 121 народни
Коментари Харесай

Още бутони Смърт!

"Кирил Ананиев бе определен за министър на опазването на здравето. 121 народни представители поддържаха неговата кандидатура. 85 гласоподаваха "против ", без "въздържал се ". " Датата е 10 ноември 2017 година Интересно съвпадане...
Два месеца по-късно общинските лечебни заведения излязоха на митинг. Министърът даде обещание от парламентарната естрада да "прегледа " бюджета на Министерство на здравеопазването, да направи икономии, с цел да даде пари на общинските лечебни заведения. На бърза ръка се "намериха " едни сякаш спомагателни 30 млн. лева, само че след това се оказа, че тези пари не били спомагателни. "Това е все едно да ви бръкна в портфейла, да извадя 5 лева и да ви кажа - ето ви 5 лева ", съпостави доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето дейностите на Министерство на здравеопазването. Методики, несъмнено, няма - за тях единствено се говореше без съответни оферти. Появиха се на места в загиващи в провинцията държавни лечебни заведения оздравителни проекти, само че те по никакъв метод не ги оздравиха...
На 2 февруари - 6 години след представянето на Националната здравна карта от кабинета "Борисов-1 " и 2 години след Петър-Московата карта, Ананиев прави фундаментално изобретение от парламентарната естрада: "Нашето опазване на здравето е болно. То се нуждае от лекуване, единствено че толкоз доста години никой не написа рецептата за това лекуване. " Да оставим настрани обстоятелството, че самият Ананиев има съществено касателство със опазването на здравето и парите за него още от 1999 година (с дребни прекъсвания) и е можел да направи значително за лекуването на системата!
Пак на тази дата Ананиев, и отново от парламентарната естрада, прави друга поръчка: "Днес пред вас поемем уговорката, че в границите на няколко месеца ще разработя нов модел за действие, ръководство и финансиране на здравната помощ. " Същия ден депутатите от Българска социалистическа партия желаеха до 3 месеца министърът да предложи методика за финансиране на общинските лечебни заведения, само че болшинството гласоподава този период да бъде един месец. Т.е. половин година откакто кабинетът "Борисов-3 " одобри управническата си стратегия, Ананиев разгласи, че здравноосигурителният модел от 1999 година е привършен, не може да се трансформира повече и ще показа собствен план при започване на март! Не споделяме, че актуалният модел е добър. Просто питаме с какво идващият ще бъде по-добър? Но не за ръководещите и за бюджета им, а за хората? Хората са тези двуноги същества, които, до момента в който заработват заплатите на ръководещите, остаряват и се разболяват. И, разумно, чакат тези, чиито заплати и комисиони са заработвали, да им обезпечат обещаното лекуване.

Сега е краят на септември. В очакване сме всеки миг да бъде измътен новият здравноосигурителен модел. Той бе защитаван в дълбока загадка. Ако въобще някой нещо е работил по него. Но има остаряло заричане, че след необятен публичен спор ще се вършат законодателни промени и новият модел ще влезе в действие или от 1 януари, или от 1 април 2019 година
Междувременно, от встъпването на кабинета "Борисов-3 " досега (независимо, че се смениха двама министри) Министерство на здравеопазването единствено претопля анулираните от съда медицински стандарти от времето на Петър Москов, даде рестарт на остарялата разпоредба за избор на НЗОК с кои лечебни заведения да подписва контракт, за главния пакет медицински услуги и прочие Т.е. във ведомството на пл. "Св. Неделя " 5 кипи денонощен труд, учреден на положителния остарял български принцип: преливане от пусто в празно. В това време България имаше и едно с нищо

незапомнящо се eвропредседателство

в региона на опазването на здравето.
Както е всекидневно за ГЕРБ, всичко ново води до утежняване на живота на хората. Ананиев твърдеше, че "новият модел би трябвало да подсигурява по-добро опазване на здравето за българските жители, а не просто усъвършенстване и дейно потребление на разноските ". А дали е по този начин?
Модела си Кирил Ананиев ще показа до дни. Твърди се, че единият вид планува нарастване на здравната вноска с 2%. Обществото един път одобри сходно нарастване преди десетина години. Но през 2010 година кабинетът "Борисов-1 " открадна близо 1,5 милиарда лева от запаса, в който се събираха. Да не изпадаме в детайлности, тъй като ДУМА стотици пъти е писала за този обеден грабеж.
Другият вид планува нарастване на вноската с 12 лева месечно под формата на наложително в допълнение обезпечаване! Любопитно, по какъв начин пенсионер или незает ще отделя 12 лева за наложителна застраховка? Държавата ли ще застрахова тези, чиито осигуровки заплаща - деца, възпитаници, студенти, пенсионери, бежанци, пандизчии и прочие? Как това ще стане, щом тя и в този момент заплаща 60% от вноските им? На 60% ли ще ги застрахова? А дали застрахователите са склонни да одобряват такава "сделка " - да застраховат остарели и заболели хора вместо млади и здрави? Кой ще заплаща за държавни чиновници, военни, служители на реда, магистрати? А да не забравяме, че при обезпечаването се заплаща за риск, а при застраховането - за вреда. Как ще бъдат съчетани присъщото за Европа солидарно обезпечаване с присъщото на Съединени американски щати здравно обезпечаване? А и частни осигурителни фондове няма от 2013 година, когато при първото си ръководство ГЕРБ ги прелицензира като застрахователи.
Друг е въпросът дали парите за здраве ще станат повече, в случай че се разделят сред повече играчи? Задача за първокласници: ще станат ли 100 лева 110, в случай че са у Иванчо, или в случай че Иванчо си ги подели с още 4-5 приятелчета? Казано другояче, с по този начин лелеяната демонополизация на касата парите в системата няма по какъв начин да станат повече - просто ще бъдат разпределени сред повече играчи. А и НЗОК по принцип няма право на облага. Но застрахователите имат!
Какво става с бедните здравнонеосигурени?
С въпросните 12 лева застраховка ще се покрива лекуване, което е над 700 лева, планува моделът "Ананиев ". С 8-процентната вноска, която вършим към НЗОК, за лекуване, което коства до 700 лева, касата ще поема 85%, а пациентът - 15%. Ако лекуването е над 700 лева, както споменахме, то ще се поема от 12-те лв., плащани към застрахователите. Сложно даже за финансовия талант на Кирил Ананиев. Но пък кристално ясно за българина -

ще се утрои заплащането на медицинските услуги

Тук единствено да подсетим за констатациите на Световната банка отпреди няколко години. Тогава непрекъснатият представител на СБ за България Тони Томпсън разгласи, че доплащането от жителите за здравна помощ е причина 4% от българските семейства да падат под линията на беднотия, т.е. приходите на човек от домакинство стават под 321 лева месечно. Ако година преди въвеждането на сегашния здравноосигурителен модел (1998 г.) българинът е доплащал 30% за медицински услуги, то през 2014 година е доплащал 47%. За последните 1-2 години специалисти настояват, че доплащането от пациента е към този момент над 50%. В същото време България чупи европейски върхове по смъртност от сърдечносъдови болести, рак, та даже и от апендицит. Пак оня отчет разкри лицемерието на здравните управляващи във връзка с свръх хоспитализациите: опазването на здравето ни по този начин е проведено, че извънболничната помощ е подтиквана да трансферира пациентите в болничната, която е доста скъпа. СБ е открила, че в над половината от българските лечебни заведения повече от 1/3 от пациентите е можело да бъдат лекувани при амбулаторни условия!

Като си пееш, Световна банке, кой ли те слуша?

Все отново, за ръководещите е комфортно да не трансформират законите, с цел да им бъде отговорен някой различен за "източването " на касата.
Всъщност, по кое време от ГЕРБ лъжат? Когато в обновената по рекомендация на Съвета на Европейски Съюз стратегия за промени настояват, че ще бъде уголемен "до 2019 година пакетът от медицински действия, обезпечени от бюджета на НЗОК, за понижаване на директните заплащания от пациентите "? Или когато към наложителната здравна осигуровка се канят да прибавят от 2019 година наложителна застраховка плюс легализиране на наложителното доплащане?
Само да напомним, че Съветът на Европейски Съюз остави българската Програма за промени на изправителен, тъй като неравенството в приходите и в достъпа до услуги (образование, опазване на здравето и жилищно настаняване), както и рискът от изпадане в беднотия или обществено изключване у нас са измежду най-високите в Европейски Съюз! Но управниците ни товарят с още заплащания. Разбира се, това не е всичко. Моделът "Ананиев " пренебрегва договарянето с Българския лекарски съюз, а цените на медицинските услуги ще се дефинират от Министерство на здравеопазването, съобщи преди дни доктор Александър Заимов от УС на БЛС.

БЛС ще се разтури

под формата на браншови организации по специалности, които ще се управляват от национални консултанти, назначени от министъра.
Междувременно, през февруари-март се развихри абсурдът със отговорностите на България към европейските здравноосигурителни фондове. Отнесе го определеният през юли м.г. с цялостно болшинство от Народното събрание претендент на ГЕРБ за шеф на касата проф. Камен Плочев. Но и до ден сегашен никой не знае по какъв начин България ще се издължи на европейските каси. Приемникът на проф. Плочев - доктор Дечо Дечев, даде обещание до 3 месеца собствен проект. Както е всекидневно за доктор Дечев - речено-сторено! Преди дни и той показа концепция за икономисване на пари. На този стадий единствено от медикаменти - едното от перата с максимален разход. Началото ще бъде сложено със скъпите медикаменти за 7 диагнози (Болест на Бехтерев, Болест на Крон, улцерозен колит, псориазис, ювенилен, псориатричен и серопозитивен артрит). За всички има биологични медикаменти и годишно един пациент коства на касата сред 11,3 хиляди и 15,1 хиляди лева Според специалисти ще последват онколекарствата. Идеята е всички скъпи лекарства за лекуване на една диагноза да бъдат в една група, а НЗОК да заплаща най-евтиния. Ако болният избира по-скъпото лекуване, ще би трябвало да си доплаща. Освен това, в случай че дадена компания желае касата да заплаща лекарството й, само че то коства по-скъпо от най-евтиното (например с 20%), то тя би трябвало да потвърди, че и медикаментът има по-висок резултат и дава с 20% по-добри резултати при лекуването. И тази концепция не е нова.

Радикалните хрумвания

които се канят да показват шефът на касата и министърът на опазването на здравето, на процедура са два нови бутона "Смърт! " - за българския пациент и за самата система. Твърде евентуално е обществото да даде мощен отпор и всекидневно министър председателят да дръпне юздите на основателите, в случай че под прозорците му вземат да стачкуват. Все отново идват избори... Не че Борисов не се приготвя за тях с 10-процентното нарастване на заплатите на служителите - занапред бюджетът е претрупан с това покачване и би трябвало да бъдат спестени отнякъде пари за тези заплати.
Повече от явно е, че радетелите на пазарната стопанска система, които преди 27-28 години заклеймяваха модела "Семашко ", през днешния ден на процедура го връщат на бял кон. Но замаскиран под понятието "контрол от страната ".
Какво ще произлезе от това занапред ще забележим. Ще забележим и каква ще бъде "наградата " за здравния министър, "решил се " да промени след близо 20 години модела на финансиране на опазването на здравето. Не че и актуалният не е изцяло уродлив, само че ще стане ли по-добър с еднолично наложени правила от Министерство на здравеопазването и национализираната и одържавена НЗОК? А и новият модел в действителност ли е нов?


Снимки Емилия КОСТАДИНОВА
Само 1-2 дни след избора му за шеф на НЗОК доктор Дечо Дечев съобщи, че в случай че на политиците не им харесат ограниченията, които ще предложи, ще си тръгне

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР