Кириакос Мицотакис, лидер на гръцката дясноцентристка партия Нова демокрация, спечели

...
Кириакос Мицотакис, лидер на гръцката дясноцентристка партия Нова демокрация, спечели
Коментари Харесай

Втори мандат за Мицотакис: Обещания, високи цели и реформи

Кириакос Мицотакис, водач на гръцката дясноцентристка партия " Нова народна власт ", завоюва втори четиригодишен мандат като министър-председател на Гърция. Мицотакис ще се завърне на премиерския пост в по-силна позиция с помощта на безапелационната победа на партията му на изборите в неделя, в които преобладаваха въпросите за финансовата непоклатимост и разноските за живот.

" Имаме високи цели, които ще преобразят Гърция ", съобщи триумфиращият Мицотакис в победната си тирада, обещавайки, че скоро ще стартират " огромни промени ".

" Няма да търпя никаква надменност ", добави той.

При преброени съвсем 100% от гласовете, Нова народна власт събра над 40% от гласовете. Нейната съществена опозиционна лява партия Сириза остана надалеч обратно в предварителните резултати с над 17%, предава CNN.

Общо осем партии, измежду които центристката ПАСОК-КИНАЛ и лявата ККЕ, минаха прага от 3% за влизане в гръцкия парламент. По-малките крайнодесни партии, вариращи от крайнолеви до крайнодесни, също съумяха да се включат.

" Мицотакис беше заплатен от гласоподавателите като водач, който изведе Гърция от тежка дългова рецесия и три интернационалните избавителни стратегии назад на пътя на растежа. Човек, който е извършил най-малко част от обещанията си, което е повече, в сравнение с мнозина в Гърция са правили преди ", сподели Ник Малкуцис, старши политически анализатор в " Макрополис ".

Това бяха вторите парламентарни избори в Гърция в границите на пет седмици, откакто през май Нова народна власт реализира победа, която надмина всички упования, само че не съумя да завоюва безусловно болшинство.

Мицотакис, който беше отпред на държавното управление по време на пандемията от Ковида-19 и енергийната рецесия в Европа, се беше показал като сигурен сътрудник, който ще подтиква растежа в сложни световни условия. Правителството му реализира замайващ поврат в стопанската система, която в този момент е на ръба да се върне към капиталовия клас на международния пазар за първи път, откогато загуби достъп до него през 2010 година

Кандидатурата на Нова народна власт за преизбиране се концентрира върху ограниченията за консолидиране на икономическото възобновяване на Гърция, като даде обещание 3% годишен напредък, понижаване на налозите и ограничение на безработицата.

" През 2019 година бяхме изоставащи, когато ставаше въпрос за напредък, а в този момент сме една от най-добре представящите се стопански системи в еврозоната ", съобщи наскоро Мицотакис пред CNN.

Бившият министър-председател на Гърция Алексис Ципрас - който се бореше да извърши обещанията си за икономическо възобновяване, до момента в който беше на поста си - не съумя да убеди гласоподавателите, дружно със своята лява партия " Сириза ".

Дебатът за миграцията

Гласуването в неделя се организира дни след шокиращо корабокрушение в гръцки води. Най-малко 82 души починаха, а стотици други бяха оповестени за безследно изчезнали, когато препълнена лодка с мигранти се прекатурна и потъна край крайбрежията на Пилос.

Смъртоносното корабокрушение провокира рецензии към реакцията на управляващите и спря предизборната акция, а служебното държавно управление на Гърция разгласи тридневен печал.

Но това не съумя да понижи преднината на Мицотакис, който в изявление за CNN предишния месец разказа миграционната си политика като " твърда, само че обективна " - обръщение, което наподобява е намерило отклик измежду гласоподавателите.

По време на предизборната си акция Мицотакис даде обещание да разшири в допълнение 35-километровата ограда на гръцко-турската граница, с цел да блокира мигрантите, които се пробват да влязат в Гърция.

Сириза също смекчи тона си във връзка с миграцията, като на избирателен спор водачът ѝ Ципрас се съгласи да резервира оградата, дистанцирайки се от политиката на отворени прегръдки към бежанците, която пропагандира от години.

" Дебатът за миграцията в Гърция е по-различен от този на всички места другаде в Европа ", споделя Малкуцис. " Гърците значително считат, че техният, военно мощен комшия Турция употребява миграцията като оръжие, с цел да сложи обществено под въпрос териториалния суверенитет на Гърция. Затова въпросите на миграцията са свързани с националните дела на Гърция и никоя от партиите не желае или не може да си разреши да наподобява, че ги приема с лека ръка. "

Поредица от гръцки държавни управления са били подложени на критика от интернационалните органи за оправянето им с миграционната политика. Условията в гръцките мигрантски лагери са осъждани от правозащитни организации, изключително след бежанската рецесия през 2015 година, когато над 1 млн. души влязоха в Европа през страната.

През миналата година " Нова народна власт " се сблъска и със скандал за подслушване, възходящи опасения по отношение на върховенството на закона и публичното неодобрение от последствията от най-тежката в историята на страната влакова злополука, при която починаха минимум 57 души. Това обаче единствено краткотрайно разклати публичния рейтинг на Нова народна власт.

Повече промени

Мицотакис завоюва изборите през 2019 година, представяйки се като демократичен модернизатор, обещавайки да даде нов подтик на гръцката стопанска система и да промени имиджа ѝ на проблематично дете на Европа след осемгодишна меланхолия, вследствие на която стопанската система на страната се сви с 25% - най-сериозното стесняване на развита стопанска система след края на Втората международна война.

Подхранвани от първите резултати от изборите през май, гръцките облигации и акции се покачиха с оптимизма, че едно проинвестиционно държавно управление може да предотврати връщането на стопанската система обратно.

" Силното управление и политическата непоклатимост са това, което пазарите и вложителите търсят ", сподели Волфганго Пиколи, съпрезидент на финансово-консултантската компания Teneo.

Мицотакис също по този начин даде обещание промени в правосъдната система, опазването на здравето и образованието, както и спомагателни съкращения в раздутия обществен бранш на страната.

Разрушителни гласове

Липсата на мощна визия от страна на главните опозиционни партии наподобява е съдействала за безапелационната победа на Мицотакис.

Тъй като главните опозиционни партии излязоха от последните избори доста отслабени, евентуалните въпроси за неналичието на многочислени гласове на главните партии се появяват още веднъж, дружно с въпросите за бъдещата отчетност и бистрота.

" Липсата на мощна съществена съпротива сигурно основава празнина, с която държавното управление ще би трябвало да се оправи деликатно ", споделя Василики Георгиаду, професор по политически науки в университета " Пантейон " в Атина.

Най-голямата изненада в неделния избор е влизането в Народното събрание на малко известната, мощно антимигрантска партия " Спартанци ", подкрепяна от опозорения някогашен народен представител Илиас Касидиарис, който сега излежава присъда от над 13 години затвор за участие в незаконна организация.

Той е някогашен водещ член на " Златна зора " - неонацистка партия, която закупи известност по време на финансовата рецесия в Гърция.

В конкуренцията се включиха и други извънредно десни партии, като националистическата партия " Гръцко решение " и ултрарелигиозната " Ники ", която е срещу абортите. Трите дружно осигуриха на крайната десница блок от над 30 места.

В осемпартийния парламент ще влезе и една крайнолява партия - " Курс за независимост ", ръководена от някогашен чиновник на Сириза.

" Крайнодесните гласове евентуално ще провокират разстройства. Особено по въпроси, свързани с национализма, миграцията и външната политика ", сподели Георгиаду.

" Но макар популистката дисхармония, мощната победа на Мицотакис дава на новото държавно управление явен мандат за ръководство. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР