Кипърският писател Андонис Георгиу винаги е обичал историите на обикновените

...
Кипърският писател Андонис Георгиу винаги е обичал историите на обикновените
Коментари Харесай

Андонис Георгиу преговаря с миналото на Кипър

Кипърският публицист Андонис Георгиу постоянно е обичал историите на " елементарните " хора. Онези, които крият великолепие и покруса, болежка и пристрастеност, само че няма да намерят място в никой учебник. Как тези хора живеят и обичат, по какъв начин устояват пред лицето на гибелта, по какъв начин се оправят със своите Термопили и със своето Ватерло?Отговорите на тези и още доста въпроси Георгиу - правист по обучение, търси в литературата. В родния Кипър той е прочут с сполучливите си пиеси и с поезията си, само че също така написа и прозаичност.

Кипърският публицист Андонис Георгиу постоянно е обичал историите на " елементарните " хора. Онези, които крият великолепие и покруса, болежка и пристрастеност, само че няма да намерят място в никой учебник. Как тези хора живеят и обичат, по какъв начин устояват пред лицето на гибелта, по какъв начин се оправят със своите Термопили и със своето Ватерло?

Отговорите на тези и още доста въпроси Георгиу - правист по обучение, търси в литературата. В родния Кипър той е прочут с сполучливите си пиеси и с поезията си, само че също така написа и прозаичност.

През 2016 година романът му " Албум с истории " (издаден на български език от ICU в превод на Ирена Алексиева) завоюва Европейската премия за литература. А през април тази година у нас излезе и втора негова книга - сборникът с разкази " Дъхът на ближните ". В началото на ноември следва Георгиу да посети България.

В прозата си създателят сглобява травматичната история на Кипър от десетки човешки разкази за обич, болежка, загуба и самотност. Обикновено той написа на говоримия кипърски акцент, само че историите му надвишават границите на дребния остров и се оказват универсални .
Реклама
Това не е по никакъв начин изненадващо поради необятния набор от тематики - от всекидневните връзки в фамилията, през обществени проблеми като дискриминирането до политическото принуждение и смъртоносните безредици сред две общности в една разграничена страна.

" Тези истории на елементарни хора ни оказват помощ да разберем, че зад цифрите, зад систематизирания като " врагове ", " изчезнали ", " мигранти ", " небогати ", " бежанци " стоят хора, същински хора, споделя Андонис Георгиу пред " Капитал ". Животът не е числа и статистика. "
Албум с истории на хора и общества
В първия разказ на писателя - " Албум с истории ", е събран живописен калейдоскоп от действителни прекарвания на кипърски турци и гърци. Историите са въодушевени както от фамилията на самия създател, по този начин и от негови другари и познати, от медиите и обществения дискурс.

Текстовете описват за фамилните обичаи и проблеми, за учебното заведение, фолклора, футбола, секса и отношението към ЛГБТИ общността. Най-докосващите истории обаче са тези, свързани с близкото минало на Кипър.
Реклама Кипър реализира независимостта си от Англия през 1960 година Непосредствено по-късно устойчивият спор в кипърското общество - сред болшинството кипърски гърци и малцинството кипърски турци - стартира да поражда безредици.
През 1974 година гръцката военна хунта прави прелом в Кипър за присъединението на острова към Гърция. В отговор турската войска окупира северната му част.

Тези събития оставят след себе си стотици починали и безследно изчезнали жители на Кипър, а от този момент островът е разграничен на две. Десетки хиляди кипърски гърци от северната му част са принудени да изоставен домовете си, а на тяхно място са изпратени кипърски турци от юг.

Човешките истории зад тези исторически обстоятелства са събрани от Андонис Георгиу в неговия " Албум с истории ". Главата " Изравяме ги от едно място, с цел да ги закопаем на друго " споделя за безследно изчезналите и убитите във въоръжените стълкновения сред кипърски турци и гърци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР