Кипър започна съдебни действия срещу Турция пред Международния съд в

...
Кипър започна съдебни действия срещу Турция пред Международния съд в
Коментари Харесай

Кипър подаде жалба срещу Турция в Международния съд в Хага

Кипър стартира правосъдни дейности против Турция пред Международния съд в Хага поради дейностите на Анкара по сондиране на морското дъно в кипърски териториални води. Това съобщи през днешния ден президентът на Кипър Никос Анастасиадис, представен от МИА.
Това е част от уговорките на неговото държавно управление да употребява всички правни благоприятни условия, с цел да отбрани суверенните права на Кипър.
Чрез посолството си в Атина Турция е била осведомена за тази стъпка, оповестява БГНЕС.
Президентът акцентира, че е допустимо да се появят известни усложнения.
От месец юли Турция прави сондажни действия в териториалните води на Кипър.
Анкара, от своя страна, претендира върху съвсем половината от изключителната икономическа зона на островната страна и твърди, че пази своите и на кипърските турци права във връзка с енергийните ресурси в района.
На 5 декември стана ясно, че Турция възнамерява нови изследвания за природен газ и петрол в Източното Средиземноморие. " Новите сондажи ще бъдат фокусирани в региони южно от Кипър, откакто до момента са проучвани зони източно, северно и западно от острова. Проучванията са съгласно меморандума за съгласие, подписан сред Анкара и приетото от Организация на обединените нации държавно управление в Либия ", сподели министърът на силата и естествените запаси на Турция Фатих Дьонмез.
Междувременно, на провокацията на Турция, Европейски Съюз реагира със наказания. Министрите на външните работи на Европейски Съюз гласоподаваха наказания против Турция поради сондажите за петрол и природен газ край Кипър. Съгласно решението, се приключват дипломатическите контакти и се стопира финансирането с европейски пари на редица действия, ориентирани към подготовката на Турция за участие в Европейски Съюз. Според дипломати, Анкара ще загуби към 150 милиона евро от плануваните за 2020 година 400 милиона за разнообразни сфери на обществото и стопанската система - от политическа промяна до планове в земеделието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР