Киномания винаги е била мост между киното и другите изкуства.

...
Киномания винаги е била мост между киното и другите изкуства.
Коментари Харесай

Откриват Киномания с филма на Командарев Уроците на Блага

" Киномания " постоянно е била мост сред киното и другите изкуства. Това сподели в предаването " Сториборд " на Радио " Фокус " с водещ Благой Иванов пиарът Надежда Московска.

На 16 ноември започва 37-ото издание на филмовия фестивал " Киномания ". Откриването е идния четвъртък в Зала 1 на НДК с най-новия филм на Стефан Командарев " Уроците на Блага ". Фестивалът се провежда от Националния замък на културата дружно с Фондация " Имам концепция “ и с помощта на поддръжката на Министерство на културата, Национален фонд " Култура “, Национален кино център и Столична община. 

В 37-ото издание на фестивала ветрилото е доста необятно разтворено, описа Надежда Московска, като показа, че измежду акцентите в програмата на " Киномания " са национални министър председатели на най-хубавото от международното кино, музикални филми, разнообразни типичен удоволствия, измежду които и оперни филми. " Зрителите ще могат да се насладят и на оперни филми във връзка 100-годишнината от рождението на Франко Дзефирели – сценографът, режисьор и занаятчия на оперните постановки. Първите прожекции на оперните филми на Дзефирели: " Бохеми “, " Отело “, " Палячи “, " Селска чест “ и " Травиата “ ще бъдат показани още преди формалното разкриване на фестивала на 16 ноември – на 13 ноември в кино " Одеон “.

Според нея защото в " Киномания “ няма конкурсна стратегия, " имаме лукса да разрешаваме да вършим панорами “. В тазгодишното издание ще бъдат маркирани няколко годишнини, една от които е 50-годишнината на кино лентата за историята на киното " Амаркорд “ на Федерико Фелини. " Ще бъде маркирани годишнините на Робърт де Ниро, който навършва 80 години – тази година ще гледаме " Пробуждане “, където той си партнира с Робин Уилямс, филм на нелека тематика, само че същинска класика. " M. Butterfly “ с Джеръми Айрънс, който навършва 75 години. Ще отбележим също Катрин Деньов и Жерар Депардийо – те са в онази част от програмата, която е отдадена на френското кино – Фестивалът на френския филм, който " Киномания “ съорганизира взаимно с Френския културен институт и френското посолство. “

Друго предложение от програмата на " Киномания “ е филмът на Матео Гароне " Аз, капитанът " – филмът, спечелил " Сребърен лъв “ във Венеция и италианското предложение за " Оскар “, описа още Надежда Московска. " Ще забележим и Майкъл Кейн във " Великият дезертьор “, ще забележим и обичания на мнозина Майкъл Фасбендър в " Гол за победа “, ще забележим и последния филм на Мишел Гондри " Книгата с решенията “ – един доста приветлив и комичен филм за креативната рецесия. Немалко италиански филми имаме тази година в програмата, несъмнено в партньорство с Италианския културен институт: Масимо Троизи с " Там горе някой ме обича “, престъпния филм " Последната нощ “. Могат да се видят на екран и Педро Паскал и Итън Хоук в последния късометражен филм на Педро Алмодовар " Странен метод на живот “. На " Киномания “ ще може да се види и Уди Алън с последния му филм на френски език – едно пояснение в обич към Париж. “

Един от основните филми на кинофестивала е " Наполеон “ на Ридли Скот. " Голям филм е направил Ридли Скот, само че и с малко по-различна трактовка. Подходил е на моменти с леко съмнителна обич към този деспотичен човек, какъвто в реалност съставлява Наполеон. Това е един друг прочит, опит да се схванат неговите доста дълбоки мотивации за дейностите му. Хоакин Финикс е доста вътре в този облик, “ уточни още тя.

Един от филмите, на който Надежда Московска обръща особено внимание, е " Застреляха пианиста “: " Това е един анимационен филм, в който се преплита историята на латиноамериканския джаз, по-точно придвижването " Боса нова “, с политическата обстановка от 70-те години в Латинска Америка. Всичко това е разказано през историята на един публицист, който е озвучен от Джеф Голдблум. Друга доста забавна и чакана анимация е " Момчето и чаплата “ на Хаяо Миядзаки. “

37-ото издание на " Киномания " ще продължи до 3 декември, като прожекции ще има освен в София, само че и във Варна и Пловдив. А сред 20 ноември и 30 декември специфична селекция от филмите ще могат да бъдат гледани и онлайн.

Благой ИВАНОВ
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР