Киноата е екзотичен и много полезен продукт, който все повече

...
Киноата е екзотичен и много полезен продукт, който все повече
Коментари Харесай

Киноа - състав, ползи и приготвяне

Киноата е другоземен и доста потребен артикул, който от ден на ден навлиза в кухните и трапезите на хората. Консумират се както семената, по този начин и листата на растението. То е с античен генезис, датиращ от преди 4000 години. Освен като прелестна добавка към ястия и суперхрана, растението се употребява и за лечебни цели. Киноата се избира от хора, избрали здравословния метод на живот, спортисти, вегетарианци и вегани.

Киноата съдържа редица потребни за целия организъм субстанции. Тя е с високо наличие на протеини, поради което е подобаваща и за постоянно спортуващи хора. В състава й влизат всички 8 аминокиселини, от които тялото се нуждае. Всъщност, това е единственото растение, което съдържа всички тези аминокиселини. Благодарение на наличието си на фибри, спомага за положителното положение на чревната флора и процесите, които се образуват там.

Има способността да ви поддържа сити дълго време. Има в обилие витамини В и Е, желязо, магнезий, цинк, фосфор, които дават отговор за клетките, тяхната издръжливост и устойчивост. Съдържа още мазнини и въглехидрати, само че в състава й липсва глутен.

 киноа

Може да срещнете киноата в разнообразни салати, супи, десерти, хлебни произведения. Бихте могли да си я подготви и сами у дома. Сварете я, пригответе ядене, в което тя играе ролята на сурогат на ориза. Може да комбинира с обезмаслено сирене или овесени ядки.

Обикновено, киноата се съхранява в ледник или фризер. Преди да започнете с готвенето на киноата, я измийте добре. Лесно може да я приготвите, като я оставите да се свари. Когато кипне, дръжте на слаб котлон още 15-20 минути. Имайте поради, че тя ще усили много размера си. Готви се бързо, за към 15 минути, и е прелестен сурогат на други зърнени артикули, като кускус, ориз, булгур, както на фиде и макарони.

Растението дава доста благоприятни условия за изпробване, от които ще се получат прелестни, истински хрумвания за ястия. Трапезата ще бъде по-здравословна, а тялото ви сигурно ще се усеща цялостно с сила и признателност, че сте му подарили една прелестна закуска или вечеря с киноа!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР