Ким Йон Чхол, който пристигна тази седмица в Ню Йорк,

...
Ким Йон Чхол, който пристигна тази седмица в Ню Йорк,
Коментари Харесай

Кой е пратеникът на севернокорейския лидер за разговорите на високо равнище в САЩ Ким Йон Чхол

Ким Йон Чхол, който дойде тази седмица в Ню Йорк, стана най-високопоставеният севернокорейски делегат, водил диалози с представители на Съединени американски щати на американска земя, от 18 години насам.

Бившият началник на разузнаването е приближен консултант на севернокорейския водач Ким Чен-ун и играе основна роля в подготовката на историческата среща на върха сред Ким и американския президент Доналд Тръмп. Срещите му с американския държавен секретар Майк Помпейо през вчерашния ден и оня ден съставляват най-високото равнище на контакт сред двете страни на територията на Съединени американски щати, откогато вицемаршал Джо Мьон Рок се срещна с президента Бил Клинтън през 2000 година

ДИПЛОМАТИЧЕСКИ АВТОРИТЕТ

Ким Йон Чхол има чин военачалник (с четири звезди), заместник-председател на Централния комитет на ръководещата Партия на труда и шеф на департамента за Обединения фронт, отговарящ за междукорейските връзки. Подобни позиции, както и вездесъщото му наличие преди и по време на междукорейските срещи на върха през април и в края на предходната седмица, го вършат един от най-влиятелните хора в Северна Корея, споделят южнокорейски представители.

Той играеше основна роля в размразяването в последно време на връзките сред Северна и Южна Корея, както и със Съединени американски щати. Изпратен като емисар на Ким Чен-ун на зимната олимпиада в Южна Корея през февруари, точно той сподели на южнокорейския президент Мун Дже-ин, че Пхенян е отворен за диалози с Вашингтон - първият симптом, че Северна Корея сменя курса след месеци на замяна на закани и обиди със Съединени американски щати. Той и сестрата на Ким Чен-ун, Ким Йо-чен, бяха двамата единствени публични представители, които придружаваха севернокорейския водач на двете междукорейски срещи на върха. Пак той координира двете срещи на Ким Чен-ун с Помпейо в Пхенян.

ШПИОНИН ПОД САНКЦИИ

Ким Йон-чхол е някогашен началник на Генералното бюро за разузнаване - водеща севернокорейска организация за военно разузнаване, и близо 30 години е бил почитан член на разследващата общественост. Съединени американски щати и Южна Корея го включиха в черния си лист за наказания поради поддръжка за нуклеарната и ракетната стратегия на Севера през 2010 и 2016 година Беше му обещано особено позволение да пътува до Съединени американски щати за срещата, заяви Държавният депаратамент. Беше упрекнат от Южна Корея, че е провел смъртоносните офанзиви против южнокорейски боен транспортен съд и остров през 2010 година Освен това съгласно американското разузнаване е бил обвързван с опустошителните хакерски офанзиви против " Сони пикчърс " през 2014 година Северна Корея отхвърля да е забъркана в който и да било от случаите. Ким Йон-чхол " демонстративно напусна залата " по време на военните договаряния през 2014 година, когато Сеул изиска опрощение за офанзивите от 2010 година, съгласно южнокорейски представители.

" Той е корав договарящ, специалист по междукорейските договаряния. Вярно е обаче, че до тази година беше знак на " ястребите ", а не на хармонията и помиряването ", споделя Мун Сан-гюн, някогашен представител на южнокорейското министерство на защитата.

БОДИГАРД НА БАЩАТА НА КИМ

Ким Йон Чхол е служил във военната полиция в демилитаризираната зона на границата сред двете Кореи. Бил е и телохранител на Ким Чен Ир - починалия предходен водач на Северна Корея и татко на Ким Чен Ун, съгласно уеб страницата North Korea Leadership Watch, клон на мозъчния концерн " 38 Норт ".

Тясно е обвързван с наследяването на властта от Ким-Чен-ун, видян е да съпровожда водача при няколко негови обществени появи. Има известност на човек, с който се работи мъчно, подигравателен и незадоволително уважителен към висшестоящите, съгласно " Лидършип уоч ".

Преживявал е и сложни моменти. Южнокорейското разузнаване твърди, че през 2015 година Ким Йон-чхол е бил намален в чин до генерал-лейтенант (с три звезди), откакто задрямал по време на заседание. През 2016 година министерството на обединяването в Сеул заяви, че за малко е бил изпратен в трудов лагер поради " надменния " му фасон и корист с власт. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР