Ким Чен-ун. Снимка: БГНЕССеверна Корея вече няма нужда от ядрени

...
Ким Чен-ун. Снимка: БГНЕССеверна Корея вече няма нужда от ядрени
Коментари Харесай

Ким Чен-ун обяви край на ядрените и ракетните тестове

Ким Чен-ун. Снимка: БГНЕС

Северна Корея към този момент няма потребност от нуклеарни и ракетни опити, разгласи държавният началник Ким Чен-ун, представен от международните организации.
Севернокорейският водач сподели, че считано от през днешния ден, страната му ще затвори своя полигон за нуклеарни тествания, ще спре да прави такива проби и ще приключи изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети. Решението е било взето на съвещание на Централния комитет на ръководещата Корейска трудова партия през вчерашния ден.
Ким аргументира това решение с обстоятелството, че Северна Корея към този момент е проверила оперативността на нуклеарните си оръжия. Затова нямаме потребност от нови нуклеарни и ракетни опити и полигонът в северната част на страната извърши своята задача, сподели той.
Това изказване бе публикувано от севернокорейската държавна осведомителна организация КЦТА и препредадено от южнокорейската Йонхап.
То пристигна на фона на засилената дипломатическа интензивност към Северна Корея.
Миналия месец Ким Чен-ун направи първата си публична аудиенция, откогато пристигна на власт през 2011 година – в Китай, където бе признат от президента Си Цзинпин. На 27 април Ким ще се срещне с южнокорейския президент Мун Дже-ин, преди историческа среща с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Датата и мястото на срещата с Тръмп още не са избрани, само че кардинално е решено тя да се състои при започване на юни.
По-рано тази седмица стана ясно, че при започване на месеца шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпейо, номиниран от Тръмп за държавен секретар, е посетил скрито Пхенян и се е срещнал със севернокорейския водач.
„ Северна Корея се съгласи да приключи всички Ядрени Опити и да затвори значим обект за (ядрени) опити. Това е доста добра вест за Северна Корея и за Света - огромен прогрес! Очаквам с неспокойствие нашата Среща на върха ”, написа Тръмп в „ Туитър ”.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР