Кифли, пици и тутманици по 13 ст. – фирма спечели

...
Кифли, пици и тутманици по 13 ст. – фирма спечели
Коментари Харесай

Кифли, пици и тутманици по 13 ст. – фирма спечели обществена поръчка на скандално ниски цени

Кифли, пици и тутманици по 13 ст. – компания завоюва социална поръчка на скандално ниски цени. Козунак с заряд от 500 грама на цена от 40 стотинки и стандартизиран самун с тегло от 500 грама – на цена от 0,10 стотинки. Това са единствено част от предложенията на компанията “Лъки сис ” ЕООД, предложила доста ниски цени и спечелила социална поръчка, в края на януари, в община Силистра за доставка на хранителни артикули за детски градини и обществени заведения.

Общата стойност на поръчката е 1 862 072,00.

Предметът обгръща доставки на хранителни артикули. Това са месо, риба, мляко, яйца, плодове и зеленчуци, пакетирани артикули, самун и хлебни произведения. Всички тези артикули би трябвало да бъдат доставяни на детски ясли и обществени заведения на територията на Община Силистра в период за до края на 2024г.
Дейностите са били разграничени на пет обособени позиции, за които са подали предложения разнообразни участници, само че конкуренцията е главно сред двете локални компании – “Паралел – 92 Трейд ” ООД и “Лъки сис ” ЕООД.

Особено ниските цени личат при петата обособена позиция в поръчката,

която е за доставка на самун и хлебни произведения. В тази позиция са се състезавали общо 6 участника: “Зафира Бен ” – с.Зафирово, “Хлебопроизводство и сладкарство ” ООД-гр.Троян, “Кремсто ” ЕООД- гр.Русе, ЛТВ-С ООД- гр. София, “Лъки Разузнавателна служба на Великобритания ” ЕООД, гр.Силистра и “Паралел 92 ” ЕООД, гр.Силистра.
В раздела за доставка на закуски за обществените заведения – дом за остарели хора и центрове за настаняване на деца от фамилен вид – в офертата на “Лъки сис ” всички закуски с грамаж от 150 грама са на цена за 1 брой от 0,13 стотинки. Става дума за разнообразни типове кифли, баница, тутманик, пица с салам, рогче със сирене, витошка. Същите артикули при останалите участници са на цена не по-малко от 1 лев. Това при изискване, че “Лъки Разузнавателна служба на Великобритания ” не е производител на тези артикули, а някои от тях са.

Козунакът с заряд, който е от 500 грама, е препоръчан в офертата на “Лъки Разузнавателна служба на Великобритания ” на цена от 40 стотинки, а без заряд е 30 стотинки. За съпоставяне, за козунака с заряд и без заряд главният съперник “Паралел – 92 ” е предложил цена от 2,42 лева, а при всички останали компании цената е 2 лв..

В същата оферта типовият самун с тегло от 500 грама е на цена от 0,10 стотинки. На същата цена е и царевичния самун. Другите участници са дали междинна цена за същите типове самун от 1 лев.

 Обществена поръчка евтино Снимка: Местен кореспондент

Може би уловката в препоръчаните ниски цени е след това да бъдат обновени до естествените, само че с цел да бъде извоювана поръчката са дадени невероятно ниски първоначално?

Според контракта по поръчката, единичните цена може да се актуализират при смяна на инфлационния показател за страната с над 10 пункта въз основа на която се преизчислява цената на доставките.
Има процедура при кандидатстване по тези поръчки цените и отстъпките, които вършат участниците да се съпоставят с цените на системата за агропазарна информация-САПИ. Цените на САПИ в тази ситуация служат като референтни за отстъпките, които вършат участниците и цените, които оферират.
Процентът отстъпка, която е заявила “Лъки сис ” от базовата цена по настоящ формален бюлетин на системата за агропазарна информация – „ САПИ ” за район Силистра на питателните артикули е 2%. Другите участници са дали сред 8 и 10 % отстъпка от референтните цени. Това значи, че при актуализацията на цените с следващ анекс към контракта поради инфлацията Община Силистра ще употребява по-малка отстъпка от спечелилата поръчката компания.

 Кифли, пици и тутманици Снимка: Местен кореспондент

Не липсват “ценови аномалии ” в офертите на Лъки и по другите позиции

– да вземем за пример едро смляна лютеница за брой с грамаж  от 520 гр. Е на цена от 0,05 лева Същата лютеница при съперника “Паралел 92 ” е на цена 2,65 лева При “Лъки ” кг безсолни маслини Супер мамут са на цена 0,10 лева, а в офертата на “Паралел 92 ” са 5,83 лева Килограм едри маслини без костилка с размер Супер мамут са на цена 0,15 лева, а при   “Паралел 92 ” са 6,6 лева При “Лъки ” най-висока цена имат елементарните маслини с размер Мамут от 1,20, същите при “Паралел 92 ” са 5,74 лева

„ Местен кореспондент “ написа още, че е потърсил за коментар шефа на компания “Лъки Разузнавателна служба на Великобритания ”, дали при по този начин декларираните ниски цени може да се оправи с поръчката и от кое място ще има облага. Той изясни, че компанията имала дълготраен опит в тези действия и по тази причина печели и извършва поръчките. А някои от тях и губи. По съответната социална поръчка компанията била дала документално пояснение за ниските цени пред общинската комисия, оценила офертите.

Преглед в протокола от съвещанията на комисията, назначена от кмета и оценила офертите демонстрира, че комисията е направила асортимент на офертите по критерия „ най-ниска цена “. Двете силистренски компании: “Паралел 92 ” и “Лъки Разузнавателна служба на Великобритания ” са предложили най-изгодните цени. Заради това, че офертите на двете компании са с повече от 20 на 100 по-благоприятни от предложенията на останалите участници, комисията е изискала показване на писмена аргументация за метода на формиране на офертите им, както се изисква от Закона за публичните поръчки(ЗОП).

В обосновката си участника “Лъки Разузнавателна служба на Великобритания ” показал, че употребява спомагателни преференции и високи отстъпки от дългогодишните си снабдители.

Дружеството показало, че с съществуването на лична складова база може да поддържа огромни количества артикули, с което заобикаля отрицателните последствия от нарастването на цените на продуктите. Допълнително събитие, заявено от „ Лъки Разузнавателна служба на Великобритания ” е, че ще съчетае ежедневните доставки, които прави на територията на община Силистра с възможните доставки по поръчката, което намалявало разноските му за гориво при разноса на стоките.

Обосновката може да не бъде призната и участникът да бъде отхвърлен единствено,

когато показаните доказателства не са задоволителни, с цел да обосноват предлагането, гласи чл.72 ал.3 от Закона за публичните поръчки, само че при даденото пояснение членовете на комисията са стигнали до заключението, че участникът е обосновал образуването на препоръчаната стойност за осъществяване с условия, които потвърждават метода на образуване на по-ниска цена за осъществяване на публичната поръчка.

По сходен метод е бил позволен и другият участник, предложил удобна оферта – „ ПАРАЛЕЛ 92 ТРЕЙД “ ЕООД. В нея обосновката е сходна, само че цените не са толкоз фрапиращо ниски.

Фирмата “Паралел 92 ” обаче е обжалвала решението

за класирането пред Комисия за защита на конкуренцията по обособени позиции от 1 до 4 – там, където главно са се състезавали двете компании. Тоест без поръчката за козунаците от 5 позиция.Така изговаряне по цените за хлебните произведения може да няма, само че пък може да има актуализация на цената по контракта с общината.

В момента към момента няма подписан контракт за доставките, а Община Силистра е ответник по четири каузи пред Комисията за отбрана на конкуренцията – Комисия за защита на конкуренцията. Очаква се решението на комисията по жалбите, което би трябвало да излезе до няколко месеца.

Източник: Местен кореспондент

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР