Киевският митрополит Онуфрий ще проведе Кръстен ход до Азовстал в

...
Киевският митрополит Онуфрий ще проведе Кръстен ход до Азовстал в
Коментари Харесай

Киевският митрополит Онуфрий повежда кръстен поход към Азовстал

Киевският митрополит Онуфрий ще организира Кръстен ход до " Азовстал " в Мариупол от Разпети петък до Възкресение. В него се включват епископи, свещеници и миряни. Тяхната цел е да оказват помощ за извеждането на цивилните жители, които се крият в подземията на завода, ранените бойци, както и телата на починалите, оповестява православният портал " Двери ".

Митрополит Онуфрий приканва в този интервал военните дейности към завода да бъдат спрени. Целият сектор на кръстния ход от Орехов до Мариупол е 160 км.

" С дълбока болежка следя протичащото се тези дни в град Мариупол. Чувството на сърдечна тъга ни кара в навечерието на основния християнски празник - Възкресение Христово, да обърнем внимание на нуждата от избавяне на тези, които, оставени в многострадалния град Мариупол, са в филантропична злополука. И до през днешния ден в града остават огромен брой цивилни жители, измежду които доста деца и възрастни хора. Ранените военнослужещи се нуждаят от незабавна здравна помощ. Телата на починалите би трябвало да бъдат предадени на фамилиите им за уместно заравяне ", декларира Митрополит Онуфрий.

Заводът " Азовстал " е една от най-големите компании за валцуване на стомана в Украйна и в него работеха над 10 хиляди души. Сега е мощно потърпевш от бомбардировките на съветските войски, които до през днешния ден към момента не са съумели да го завладяват. Освен украински бойци в подземията на завода се крият към хиляда цивилни жители. Според съветските въоръжени сили там се обитават биолаборатории с учени от НАТО-вски страни. Владимир Путин заповяда прекъсване на щурма против " Азовстал ", с цел да " резервира живота на съветските бойци ".



Град Мариупол, отдаден на Божията майка, е измежду най-пострадалите от съветската инвазия. Той беше най-големият град на Азовско море, приет за един от градовете с най-хубави условия за живот в Украйна. Днес 90% от постройките са разрушени. Загиналите поданици са сред 15 и 22 хиляди души. Цялата му градска част е завладяна от руснаците и управляващите на самообявилата се Донецка република.

Митрополит Онуфрий е глава на Украинската православна черква, която е подчинена на Московската патриаршия. От 2018 година на територията на страната има приета от Вселенската патриаршия автокефална Православна черква на Украйна. След началото на войната Онуфрий напусна Киев, а доста от църквите на УПЦ минаха към ПЦУ или техните свещеници стопираха да поменават патриарх Кирил Московски, който обществено поддържа дейностите на Кремъл.

През 2016 година приетият от Москва митрополит Онуфрий организира сполучливи договаряния за освобождението на украински военнослужещ след две години плен в Донбас. Тогава Онуфрий се обърна с молба към съветския митрополит Кирил. " Освобождаването на Тарас Колодий е резултат от миротворческото присъединяване на църквата в разрешаването на спора в Украйна ", съобщи тогава Руската православна черква.

ТЕМА преди 2 часа 1397 преди 2 часа (обновена) 1714 преди 3 часа 1247
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР