Киев призна най-тежката си военна загуба от едно нападение по

...
Киев призна най-тежката си военна загуба от едно нападение по
Коментари Харесай

Украйна призна за 87 загинали при руски удар върху казарма

Киев призна най-тежката си военна загуба от едно нахлуване по време на войната в Украйна в понеделник, като съобщи, че 87 души са били убити предходната седмица, когато съветски сили удариха казарма, в която се обитават войски в подготвителна база в северната част на страната, предава Ройтерс.

Разкриването, че десетки са били убити при офанзивата, показва способността на Русия да нанася огромни провали, даже надалеч от фронта. Преди това Киев сподели, че осем души са починали при ракетния удар на 17 май в казармата в град Десна.

" Днес завършихме работата в Десна. В Десна, под руините, имаше 87 жертви. Осемдесет и седем натрупа ", сподели президентът Володимир Зеленски по време на тирада посредством видеовръзка пред Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария.

Тогава Москва сподели, че е блъснала подготвителна база с ракети с огромен обхват. Броят на починалите, разгласен от Зеленски в понеделник, е повече два пъти повече от броя на убитите при сходна офанзива против украинска подготвителна база в Яравов в Западна Украйна през март.

" Историята е в повратна точка... Това в действителност е моментът, в който се взема решение дали грубата мощ ще ръководи света ",каза Зеленски в обръщението си, призовавайки за оптимални стопански наказания против Русия.

В последните сражения на фронта Киев сподели, чеукраинските военни са съумели да отхвърлен съветската офанзива против Северодонецк, източен град, който се трансформира в съществена цел на офанзивата на Москва, откакто завладя Мариупол предходната седмица.

Руските сили се пробваха да щурмуват Северодонецк, само че не съумяха и се отдръпнаха, оповестиха от кабинета на Зеленски. Москва желае да превземе града, до момента в който се пробва да обкръжи украинските сили и изцяло да превземе напълно Донецка и Луганска области в Донбас, към, които имат искания проруските сепаратисти, контролиращи столиците им.

Тъй като Москва завладя Мариупол предходната седмица след тримесечна блокада, само че загуби територия другаде, войната в Украйна навлиза, съгласно някои западни военни анализатори в нова фаза: сериозен съветски опит за завладяване на Донбас, преди Москва да премине към към отбрана.

Информацията на украинците се удостоверява от наблюденията на Института за проучване на войната (ISW), основан във Вашингтон, който в утринната си сводка декларира, че през вчерашния ден, 22 май, съветските сили са постигнали единствено минимални триумфи в Източна Украйна. Те оповестяват обаче, че съветските войски са си върнали Рубижне в северната част на Харковска област. Руските сили евентуално ангажират спомагателни подкрепления, с цел да задържат позициите си на западния бряг на река Северски Донец, северната част на Харков - вместо да се изтеглят оттатък реката, с цел да я употребяват като отбранителна позиция - с цел да предотвратят по-нататъшно украинско придвижване на север или на изток, което би могло да заплаши съветските информационни линии към оста Изюм.

Руското нахлуване в региона на Попасна демонстрира опит да се открие нова линия на нахлуване северно от Попасна, с цел да приключи обкръжаването на Северодонецк. Едновременно с това те се придвижват на запад към Бахмут. Малко евентуално е обаче съветските сили да са в положение да обезпечат цялостен запас за двете линии на нахлуване по едно и също време.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР