Киев, Печерска лавра, е манастир, поддържан от Русия, който принадлежи

...
Киев, Печерска лавра, е манастир, поддържан от Русия, който принадлежи
Коментари Харесай

Украински манастир ще бори коронавируса с прегръдки след бум на заразата в обителта

 Киев, Печерска лавра, е манастир, поддържан от Русия, който принадлежи на Украинската православна черква. Той постоянно е именуван и Московската патриаршия в Украйна. Неговите кули със златни куполи и пещери с лабиринт, в които са заровени мумифицираните тела на монаси от 11-ти век, са измежду културните благосъстояния на столицата.

През предишния месец същият този манастир съобщи, че коронавирусът е породен от човешки грях и може да бъде надвит с обятия, молебствия и пост.

COVID-19 е умъртвил минимум 57 души в Украйна и управляващите имат за цел да лимитират разпространяването на заболяването в навечерието на Великден. В Киев и околията са установени 430 от общо 1892 случая на ковид в страната.

Кметът на Киев Витали Кличко сподели на брифинг в четвъртък, че 26 членове на същия манастир са инфектирани и съобщи, че е мъчно да се планува по какъв начин вирусът ще се популяризира в допълнение.

" Затова тази година с неспокойствие очаквам Великден ", сподели той.  " Срещах се с представители на всички вероизповедания няколко пъти. Казах, че и те би трябвало да осъзнаят своята отговорност по отношение на сигурността на вярващите. "

Печерска лавра от своя страна не е коментирала какъв брой от членовете й са инфектирани. Украинските медии оповестиха предишния уикенд, че главата на манастира митрополит Павел има ковид. От манастира пък споделиха, че Павел няма " никакви недоволства " за здравето си.

Правителството на президента Владимир Зеленски ускори ограниченията за предварителна защита на ковид, в това число и като направи наложително жителите да носят маски на обществено място.

В изказване в четвъртък Зеленски цитира изследване, съгласно което 70% от украинците поддържат ограниченията за битка с ковид, а единствено 3% възнамеряват да отидат на черква на Великден.

" Страхотно е, че украинците са толкоз виновни и множеството жители са наясно с високите опасности от епидемията. В последна сметка пикът към момента следва ", сподели той в изказване.

" Следователно би трябвало да се положат всички старания, с цел да се предотврати рискът даже за тези 3% от вярващите. "

След години на неприязън сред Москва и Киев, в този момент Украйна има два съществени клона на православното християнство, единият от които признава престижа на Московския патриарх, а другият е приет предходната година от други православни вероизповедания като личен патриарх, написа още " TheStar ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР