Киев е готов да сътрудничи на Варшава в разследване, свързано

...
Киев е готов да сътрудничи на Варшава в разследване, свързано
Коментари Харесай

Киев ще съдейства на Варшава в разследването за ракетата

Киев е подготвен да сътрудничи на Варшава в следствие, обвързвано с рухването на ракета на територията на Полша, откакто редица западни водачи обявиха, че снарядът евентуално е украински.

Президентът Володимир Зеленски сподели, че Украйна желае уточняване на всички обстоятелства, свързани с случая, при който починаха двама души.

 
Един от главните въпроси в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации е обстановката в Полша, изясняването на всички условия за това по какъв начин съветската експанзия е минала полската граница. Украинската позиция е доста транспарантна – стремим се да установим всички детайлности, всеки факт. Затова имаме потребност наши експерти да се включат в интернационалното следствие и да получим достъп до всички данни от мястото на гърмежа, с които разполагат нашите сътрудници.
Володимир Зеленски, президент на Украйна

По-рано Зеленски съобщи, че съгласно него гърмежът е породен от съветска, а не от украинска ракета.

Междувременно посланикът на Украйна в Организация на обединените нации, Сергий Кислица, разгласи пред Съвета за сигурност, че страната му ще спомага на Полша в следствието за падналата ракета. По думите му съветските офанзиви основават филантропична злополука, която може да се развихри оттатък рамките на Украйна.

Варшава съобщи, че следствието на инцидента ще се води съвместно със Съединените щати, като част от НАТО, както и че американски следователи към този момент работят на място.

Според полските управляващи ракетата евентуално е изстреляна от система за противовъздушна защита С-300, употребена от Киев в отговор на съветски офанзиви. Анализът на НАТО дава сходна информация, само че генералният секретар Йенс Столтенберг съобщи, че Русия носи отговорност за случая поради „ противозаконната си война “. Освен това той прикани членовете на основаната от НАТО Контактна група за отбрана на Украйна да обезпечат на страната още системи за противовъздушна защита.

От съветското военно министерство обявиха, че ракетата е украинска и упрекнаха Запада, че реагира „ истерично “ на случилото се. Според представителя на Кремъл, Дмитрий Песков, някои страни „ безпричинно “ настояват за съветска интервенция.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР