Кибератаките вече се развиват в посока нанасяне на физически вреди

...
Кибератаките вече се развиват в посока нанасяне на физически вреди
Коментари Харесай

Киберпрестъпници ще могат да убиват хора през 2025 г.


Кибератаките към този момент се развиват в посока нанасяне на физически вреди на хората
(снимка: CC0 Public Domain)

Шокиращ отчет на а нализаторската компания Gartner твърди, че до 2025 година киберпрестъпниците ще бъдат въоръжени с механически средства, които могат да причинят физически вреди и даже да убият хора.

Gartner новите кибер-оръжия като „ оперативна технология (OT) – хардуер и програмен продукт, която предизвиква промени посредством директно наблюдаване и/или надзор на промишлено съоръжение, активи, процеси и събития ”.

Атаките от вида OT стават все по-разпространени. Те също по този начин се развиха от просто нарушение на софтуерен развой, като прекъсване на производството, до нарушение на индустриалната среда с желанието да причинят физическа щета.
още по тематиката
Последните събития, по-специално офанзивата с рансъмуер против Colonial Pipeline, най-голямата тръбопроводна система в Съединени американски щати, подчертаха нуждата от вярно сегментиране на мрежите за ИТ и OT.

„ В оперативна среда мениджърите по сигурността и рисковете би трябвало да се тормозят повече за действителните закани за хората и околната среда, а не за кражбата на информация ”, споделя Ви Уом Востър, старши теоретичен шеф в Gartner.

„ Запитвания от клиенти на Gartner демонстрират, че организациите в промишлености като произвеждане, запаси и комунални услуги мъчно намират подобаващи системи за надзор ”, добави Востър.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР