Кибер инцидентите за първи път се нареждат като най-сериозната заплаха

...
Кибер инцидентите за първи път се нареждат като най-сериозната заплаха
Коментари Харесай

Световният бизнес се опасява от хакери, а българският от законови промени

Кибер случаите за първи път се подреждат като най-сериозната опасност за корпоративния свят в проучването " Алианц Риск Барометър ". 39% от запитаните са показали точно хакерите като най-голямо терзание.

На втора позиция се подрежда дългогодишният водещ риск - този от спиране на бизнес активността, в това число проблеми с веригата на доставки.

Опасенията от кибер заканите, подбудени от възходящата взаимозависимост на фирмите от данни и IT системи и редица произшествия с необятен отзив, набъбнаха фрапантно през последните години. Само до преди седем години кибер рискът беше класиран на 15 място от 6% от далите отговор.

Законовите и регулаторни промени (на 3-то място, с 27% от отговорилите) и климатичните промени (на 7-мо място, със 17% от отговорилите) са се покачили най-вече в класацията в международен мащаб, по отношение на резултатите от предходната година.

Сред растящите паники на напред във времето излизат последствията от комерсиалната война сред Китай и Съединени американски щати, Brexit и световното стопляне. Годишното изследване на световните бизнес опасности на Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) отразява визията на 2,718 специалиста от над 100 страни, в това число шефове, мениджъри по ръководство на риска, брокери и застрахователни специалисти.

За България картината е по-различна. Проучването разпознава като най-съществени за бизнеса рисковете, пред които ни изправят законовите и регулаторни промени, както и новите технологии. И двете категории си поделят първото място с по 41% от далите отговор. Българските специалисти правят оценка като рискови за бизнеса комерсиалните войни, митническите цени, икономическите наказания, протекционизма, Brexit, дезинтеграцията в еврозоната. Не по-малко предизвикателни за фирмите в България са въздействието на изкуствения разсъдък, самостоятелните коли, " Интернет на нещата " (IoT), блокчейн и нанотехнологиите.

" В световен проект единствено за 7 години кибер рискът от 15-то към този момент е преди всичко, а естествените катаклизми в целия свят през 2019-та и тези от началото на 2020-та година ни припомнят за значимостта на риска, обвързван с климата. Събитията в България демонстрират, че ние не сме изключение от общата картина и би трябвало да предприемем дейности за ограничение на въздействието им върху бизнеса. За първи път Алианц Риск Барометър дава резултати и за България, които отразяват осъзнатостта на бизнеса във връзка с вероятните рискови сюжети, само че със своята местна специфичност ", показа Йоанис Коцианос, ръководител на изпълнителния комитет на Алианц България.

В международен проект кибер рискът продължава да пораства

Кибер рисковете не престават да порастват като опасност и в множеството страни се подреждат в челната тройка на заплахите пред бизнеса. Бизнесът се сблъсква с по-мащабни и по-скъпо струващи проблеми, зародили от корист с данните, осъществяване на измами или изнудване за пари, както и вероятността кибер произшествия да провокират правосъдни разногласия. Голямата корист с данни, която включва повече от милион наранени записа, все още се прави оценка приблизително на 42 милиона $, което прави годишно повишаване с 8%. " Инцидентите стават все по-разрушителни, по-често ориентирани към огромни компании, като офанзивите са с възходяща степен на трудност и с искове за откуп. Преди пет години, характерен иск за откуп би бил в порядъка на десетки хиляди $. Днес желаната сума може да е милиони, " споделя Марек Станиславски, заместител началник световна сигурност на Allianz Global Corporate & Specialty.

Изнудванията са единствено една част от картината: Компаниите могат да страдат от огромни спирания на бизнес активността, заради неналичието на сериозни данни, системи или технологии, зародили заради механически проблем или кибер офанзива. " Много произшествия са в следствие от човешка неточност и могат да бъдат избегнати с образования, които към момента не са рутинна процедура в фирмите, " добавя Станиславски.

Прекъсване на бизнес активността - неотслабваща опасност с нови аргументи

След седем години на челната позиция, спиране на бизнес активността слиза до второ място в класацията на Алианц Риск Барометър. При все това наклонността за по-мащабни и по-комплексни опасности се резервира. Причините стават все по-разнообразни: от пожар, детонация или естествени произшествия до цифрови вериги за доставка и даже политическо принуждение. " Дигиталните вериги на доставки и платформи през днешния ден дават цялостна бистрота и проследимост на доставките, само че пожар в центъра с базата данни, механически проблем или хакерска офанзива може да докара до огромни загуби и да прекъсне активността на голям брой компании, които споделят същата система, и които не могат да превключват на механично ръководство на процеса ", споделя Реймонд Хогендорн от Allianz Global Corporate & Specialty.

Бизнесите също по този начин са изложени на непосредствено и косвено влияние от всеобщи вълнения, цивилен неподчинения или терористични офанзиви. Последната година станахме очевидци на ескалация на цивилен митинги в Хонг Конг, Чили, Боливия, Колумбия и Франция, които доведоха до имуществени вреди, спиране на бизнес активността и претърпени финансови загуби от локални и интернационалните компании, съответни образци са затворени магазини в продължение на месеци, наложена възбрана за достъп на клиенти и туристи или служащи, които не могат да стигнат до работните си места, паради съображения за сигурност.

Законовите и регулаторни промени се подреждат на трето място в световната ранглиста на Алианц Риск Барометър 2020 и преди всичко за България по значимост. Митнически цени, наказания, Brexit и протекционизъм са представени като основни опасности. Около 1300 нови търговски бариери са въведени единствено през 2019. Търговският спор сред Съединени американски щати и Китай докара до междинна цена за Съединени американски щати с равнища близки до стойности, достигнати за финален път през 70-те години.

" Търговската политика става единствено още един инструмент за голям брой външнополитически цели, като икономическа дипломация, геополитическо въздействие и екологична политика, " изяснява Людовик Сюбран, основен икономист на Алианц. " Този активизъм не се лимитира само до границите на Съединени американски щати: популяризирал се е до Япония и Южна Кореа, Индия и Европа. "

Фокус на новите регулаторни провокации в актуалното десетилетие ще бъдат екологичното влияние, въглеродните излъчвания и климатичните промени. Тяхното въздействие върху корпорациите ще бъде разностранно, както това се случи в предишното с новите правила за счетоводство и запазване на данните ", декларира Сюбран.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР