КЕВР: Със сигурност ще поскъпне природния газ от октомвриДо края

...
КЕВР: Със сигурност ще поскъпне природния газ от октомвриДо края
Коментари Харесай

КЕВР: Със сигурност ще поскъпне природния газ от октомври

КЕВР: Със сигурност ще нарастне природния газ от октомври
До края на септември Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще излезе с решение с какъв брой ще нарастне цената на газа от 1 октомври. До 10 септември държавното сдружение „ Булгаргаз “ ще внесе искане за повишаване с 15%. Това съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов след извършено съвещание на регулатора, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Дори и да не е с 15 на 100, сигурно ще има нарастване на цената на природния газ, защото курсът на $ и цената на петрола на международните пазари са сега в извънредно неподходящо състояние. А тези две съставни елементи вземат участие във образуването на крайната цена на природния газ “, изясни Иванов. По закон комисията е задължена да усили цената, в случай че скокът на внасяния от Русия газ е над 5 на 100 по отношение на настоящата цена на синьото гориво.

„ Комисията ще направи всичко допустимо, в случай че се стигне до предстоящото нарастване, то да влезе от 1 октомври, когато е началото на отоплителния сезон. Не желая да си помислям, в случай че се стигне до нарастване на топлинната сила от 1 януари, защото знаете за всички неудобства за клиентите. Но още веднъж споделям, цената на газа не зависи от КЕВР, за разлика от цената на силата, където имаме повече принадлежности за влияние.

Председателят на КЕВР заяви още, че за вероятно понижение на цената на съветския газ от началото на новия отоплителен сезон не може да се приказва. Корекцията е в следствие постигнатата сделка сред „ Газпром “ и Европейската комисия по антимонополното дело.

БГНЕС напомня, че при започване на май Брюксел и Москва публично оповестиха, че „ затварят “ антимонополното дело, което се водеше в продължение на 6 години. Двете страни се договориха, че съветският тръст ще направи отстъпки в цената за 7 европейски страни, включително и България. Решението обаче към момента не е оповестено в формалния вестник на Европейска комисия „ Евроактив “. След обнародването решението до 10 седмици „ Газпром “ е длъжен да предложения България за договаряния по намаляването на цената на доставяното синьо гориво. „ Може би има аргументи, поради които към момента не оповестено решението “, разяснява Иван Иванов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР