Кето запеканка с броколи и карфиол - вкусна, засищаща и

...
Кето запеканка с броколи и карфиол - вкусна, засищаща и
Коментари Харесай

Кето запеканка с броколи и карфиол

Кето запеканка с броколи и карфиол - вкусна, засищаща и диетична запеканка.

Необходими Продукти

● броколи - 1 глава или 1 пакет замразени
● карфиол - 1 глава или 1 пакет замразен
● гъби - 5 бр. печурки, или 100 грама бекон
● готварска сметана - 120 мл
● крема сирене - 100 грама, меко
● майонеза - 2 с.л.
● чедър - 150 грама
● кашкавал - 50 грама
● чесън на прахуляк - 1 ч.л.
● лук на прахуляк - ½ ч.л.
● червен пипер - 1/4 ч.л.
● черен пипер - 1/4 ч.л.
● мащерка - 1 щипка (без нея, в случай че се употребява бекон)
● сол - ½ - 1 ч.л.
● олио
● зелен лук - 1 филиз, тъничък

Начин на подготвяне

Кето запеканка с броколи и карфиол - вкусна, засищаща и диетична запеканка.

Ако са пресни, броколите и карфиолът се разделят на розички. След това, замразени или пресни, се задушават на пара. Има няколко разновидността за това:

- Всеки зарзават по настрана се изсипва в дълбока паница, капва се малко вода, похлупва се с друга паница и се задушават в микровълновата за 5-7 минути или до омекване на всички късчета.

- В тенджера се поставя малко вода да заври. Когато това стане, без похлупак от горната страна се слага гевгир или апарат за задушаване на зеленчуци, в който се изсипват броколи или карфиол. Оставя се за няколко минути, до момента в който зеленчуците омекнат. След това се оставят настрани и се повтаря същото с другия зарзават.

При задушаването би трябвало да се внимава да не се разкашкат, нужно е просто да омекнат. Когато са подготвени, по-големите части може да се нарежат на по-дребно.

Докато се задушават, се подготвят гъбите или беконът. Гъбите се нарязват на филийки, а в случай че се употребява бекон - се нарязва на ленти от късата страна. В сгорещено олио се запържват гъбите/беконът до потъмняване, като понякога се разбъркват, с цел да се запържат отмерено.

Настъргват се сирената - чедър и елементарен кашкавал.

В купа се изсипва сметаната, майонезата и крема сиренето. Прибавят се подправките (без мащерката) и се разбърква хубаво. Тъй като са с друга консистенция и неотстъпчивост, лишава малко повече време и старания да се смесят добре.

Тавата се намазва и в нея се изсипват отцедените задушени зеленчуци. Към тях се прибавя сместа със сметаната, половината гъби/бекон и половината от настърганите сирена. Разбърква се добре и се разстила в тавата отмерено.

Отгоре се подреждат останалите късчета гъби/бекон, поръсва се с мащерка (без нея, в случай че се употребява бекон) и се разпределя останалата част от сирената.

Тавата с кето запеканката се покрива с фолио и се поставя в загрята на 170 градуса фурна за към 15 минути. След това се отстранява фолиото, поръсва се с наситнен зелен лук и се връща във фурната за още 2-3 минути, до момента в който се позапече леко кето ястието.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР