Кениецът Келвин Киптум спечели титлата в маратона на Лондон с

...
Кениецът Келвин Киптум спечели титлата в маратона на Лондон с
Коментари Харесай

Келвин Киптум спечели маратона на Лондон с второ най-добро време в историята

Кениецът Келвин Киптум завоюва купата в маратона на Лондон с нов връх на трасето и второ най-хубаво време в историята. Той измина дистанцията от 42.195 км за 2:01.25 часа.

Втори на съвсем три минути остана Джефри Камворор (Кения) с 2:04.23, а трети е Тамират Тола (Етиопия) с 2:04.59 часа.

23-годишният Киптум, който завоюва във Валенсия също с връх при дебюта си в маратонската дисциплинираност предходната година, направи своя пробив на 19-а миля, откъсвайки се със солидна преднина, с цел да запише второто най-бързо време за всички времена. Той се строполи на земята отпаднал, откакто пресече финалната линия. Киптум се измори към края и изпусна международния връх на Елиуд Кипчоге с 16 секунди.

" Много съм удовлетворен от резултата. Не знам какво да кажа сега, просто съм признателен. Трасето беше доста добре, имаше малко дъжд по средата, само че всичко беше наред. Обичам да вземам участие в маратони, това е добра подготовка за мен. Много съм благополучен ", сподели спечелилият.

Сър Мо Фара се класира на девето място в последния си маратон с 2:10:28 часа.

При дамите Сифан Хасан от Нидерландия направи чудесно показва, макар че имаше травма, с цел да победи олимпийската шампионка Перес Йепчирчир и защитаващата купата си Йеламзерф Йехуалав в това, което уредниците споделиха, че " е най-хубавото елитно присъединяване за дами в събитието ".

" Никога не съм мислила, че ще завърша маратон и ето, че го спечелвам. Имах проблем с бедрото, което ме накара да спра. Но по-късно започнах да се усещам малко по-добре ", сподели тя.

Хасан, която е двукратна олимпийска шампионка на 5000 и на 100 метра, финишира за 2:18:33 часа със спринт в последните 500 метра, като изпревари втората Алему Мегерету от Етиопия (2:18.37) и третата кенийка Джепчирчир (2:18.38).

30-годишната Хасан дебютира в маратон. Тя изглеждаше, че има проблем с тазобедрената става след по-малко от час тичане, като изостана, спря и се разтегна, само че още веднъж настигна лидерската група малко над шест километра преди финала.

Рекордните 48 хиляди души се чака да пресекат финалната линия покрай Бъкингамския замък от декларираните 49 675, които са се записали за надпреварата. Броят на участниците е повишен от предходния връх от 43 199 през 2019 година.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР