Келемен Хунор, Николае Чука и Марчел Чолаку (от ляво на

...
Келемен Хунор, Николае Чука и Марчел Чолаку (от ляво на
Коментари Харесай

Ротацията на премиер в Румъния се отложи

Келемен Хунор, Николае Чука и Марчел Чолаку (от ляво на дясно) застанаха дружно пред медиите, с цел да разгласят, че отсрочват ротацията на премиера, която трябваше да се извърши през днешния ден.


" Няма да депозирам оставка като министър председател на Румъния и ротацията на държавното управление няма да се състои, до момента в който не разгадаем проблемите с образованието и стачката на учителите не бъде прекратена ".

 

Това заяви актуалният министър-председател на страната Николае Чука на изключителна конференция през днешния ден, в деня, в който трябваше да се отдръпна от премиерския пост и да съобщи щафетата на ръководителя на Камарата на депутатите и водач на социалдемократите Марчел Чолаку, съобщи Българска телеграфна агенция.


“Няма да депозирам оставка и да тичам от отговорност до разрешаването на рецесията ”, акцентира Чука. Той бе подсилен от бъдещия си правоприемник Чолаку, който съобщи, че оповестеното решение е вярно и измененията в държавното управление не могат да се осъществят в напрегната атмосфера.
“Това е решение, което взимаме дружно.Приехме, че приоритет №1 в държавната стратегия са учителите и здравната система. Заедно ще продължим, аз съставлявам законодателната власт, вие представлявате изпълнителната власт, ще се опитаме да разгадаем този проблем, само че би трябвало да имаме и баланс ”, съобщи Чолаку.


“Убеден съм, че има потребност от предвидимост, отговорност и подсилване на доверието в обществото ”, уточни Келемен Хунор, водач на третия съдружен сътрудник в държавното управление - Демократичния съюз на унгарците.


Премиерът Чука акцентира, че с помощта на основаната постоянна коалиция и политическа непоклатимост, до момента Румъния е съумяла да ръководи енергийната рецесия и да се оправи с последствията от войната в Украйна и с резултатите от инфлацията.

 


Размяната на премиерския пост беше контрактувана сред либералите и социалдемократите през есента на 2021, когато двете партии се съгласиха да ръководят дружно.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР