Казусът със старческия дом „Свети Георги” продължава да е дневен

...
Казусът със старческия дом „Свети Георги” продължава да е дневен
Коментари Харесай

Каква ще съдбата на хосписа в хотел „Афродита” в Пловдив? Искат забрана за дейността му

Казусът със старческия дом „ Свети Георги” продължава да е дневен ред в пловдивската прокуратура. След следствие не медията ни, от държавното обвиняване са назначили редица инспекции, сезирани са способените институции.

Припомняме, че приютът, който при започване на август пламна, към този момент се обитава на Пещерско шосе, в хотел Афродита. До 10 ноември „ Свети Георги” приемаше възрастни хора в някогашния хотел „ Дунав” на едноименния бул..

Оказва се, че нарушаванията в дома за остарели хора не са по никакъв начин малко. Именно заради заниженото качество на услугата и многото нарушавания от страна на приюта, Агенцията за качеството на обществените услуги, под чиято настойчивост са всички старешки домове в България, са отказали да издадат лиценз на „ Свети Георги”.

„ Предвид установените нередности и занижено качество на обслужване в Дом за остарели хора „ Св.Георги “, реализирано от компания, от същия е издадена заповед, с която е отказано издаването ни лиценз на компанията и същата не може да дава обществени услуги по надлежния ред, според Закона за обществени услуги”, оповестяват за TrafficNews от Окръжна прокуратура.

Община Пловдив също е била също сезирана от държавното обвиняване.

На 11 ноември домът за остарели хора е изместен в хотелски комплекс " Афродита ". В него е била осъществена инспекция от чиновници на АКСУ, Дирекция „ Социално подкрепяне “, Противопожарната работа към ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив и РДНСК. При инспекцията са били установили нарушавания по Закона за устройство на територията и по Закона за обществените услуги. Установено е било, че шефът не е извършил предходните наставления за премахване на нарушавания " се споделя в мнението на Окръжна прокуратура, изпратено до редакцията ни след репортерско питане.

Оказва се, че с изключение на хигиеничните проблеми, съществуват и такива свързани със самите стаи и постройката, в която се обитава дома. Поради тази причина от Окръжна прокуратура са е изпратила питане до кмета на Община Пловдив за подхванатите ограничения във връзка установените нарушаване по Закона за устройство на територията.

От прокуратурата оповестиха за медията ни, че Община Пловдив също е на мнение, че дома не би трябвало да бъде лицензиран като подобен, предлагащ услуги за възрастни хора. Нещо повече – кметът на Пловдив не разрешава на сдружението и на хотелът да предлага обществената услуга.

„ С оглед констатациите от страна на община Пловдив, е издадена заповед от кмета на общината Пловдив на съображение член 178 от Закона за устройство на територията за възбрана използването на обект – хотел не по предопределение като различен обект - Дом за възрастни хора”, допълват от прокуратурата.

Какво ще случи с приюта? Каква ще е ориста на възрастните хора и къде ще бъдат настанени те?

Очаквайте следващи материали по тематиката.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР