Казано е: когато общественото мнение влезе в съдебната зала, правосъдието

...
Казано е: когато общественото мнение влезе в съдебната зала, правосъдието
Коментари Харесай

Лека телесна повреда след 400 шева?! Съдебната реформа ще спре ли това?

Казано е: когато публичното мнение влезе в правосъдната зала, правораздаването излиза

Флагман.бг разгласява коментар в обществените мрежи на именития оператор на митингите през 90-е години и публицист с дълготраен стаж Евгени Петров във връзка зверството, което раздруса България тази заран. 18-годишно момиче бе обезобразено от приятеля си с макетно ножче, младият мъж обръсна главата ѝ, счупи носа ѝ, а на лекарите се наложи да ѝ създадат 400 шева.

" Нарязана на десетки места с макетно ножче. Клал я е като животно.

Обръснал й главата принудително.

Пребил я. Носът й е строшен.

Лекарите създали 400 шева на прорезните рани!

В извънредно тежко положение.

Прокуратурата желае " задържане под стража " на насилника.

Районният съд удостоверява настояването.





Окръжният съд пуска този изрод под гаранция, тъй като раните не заплашват живота й, а телесната щета е окачествена като лека.

Това - няколко дни след приемането на Закона за домашното принуждение.

Сега...по принцип доста хора дефинират съответната мярка за неотклонение като някаква присъда, а тя е единствено степен за застраховане на наличието на обвинения в съда. Но неведнъж решението на съдията се основава точно върху типа и метода на осъществяване на закононарушението, както и степента на неговата социална заплаха. Например - действие, осъществено по изключително нечовечен и непосилен метод.

Аз не зная на какви учредения съдът е приел, че обвиненият няма да се укрие или да извърши друго закононарушение, само че бих желал да знам какво щяха да мислят съдията, или съдийката, в случай че тази " лека телесна поведа " се беше случила на тях, или техен непосредствен.

Не, уважаеми депутати, сходни парадокси няма да спрат с така наречен от вас радикална и фундаментална правосъдна промяна. В случая нито контролът върху основния прокурор, нито разделянето на Висш съдебен съвет, нито квотите в тях, нито въвеждането на самостоятелна конституционна тъжба имат нещо общо с манталитета и морала на магистратите. Всички тези промени се отнасят единствено и само до политическото въздействие върху правосъдната власт. Там ги стяга чепикът политиците.

А недоверието в системата се гради върху ей такива и доста други безумни решения. Тук въпросът опира до доста и основни проблеми и те стартират от студентската банка в Юридическия /и цялостен рояк други факултети по други ВУЗ-ове/ и качеството на младите адвокати и приключва нейде из локалните и централни недосегаеми и безконтролни магистрати.

Решенията на съда не се коментирали. Айде, бе!

Казано е: когато публичното мнение влезе в правосъдната зала, правораздаването излиза.

Ако има какво да излиза, без опрощение! "

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР