Казанлък. Крепостта Бузово кале е била голям и важен център

...
Казанлък. Крепостта Бузово кале е била голям и важен център
Коментари Харесай

Доц. д-р Деян Рабовянов, археолог: Крепостта Бузово кале е била голям и важен център през периода на Второто българско царство

Казанлък. Крепостта Бузово кале е била огромен и значим център през интервала на Второто българско царство. Това сподели пред публицисти в Казанлък доцент доктор Деян Рабовянов, началник на разкопките това лято на крепостта Бузово кале край село Бузовград. Това съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “. Рабовянов разясни, че за това дават информация резултатите от тазгодишното изследване. Той посочи, че най-много крепостта е била значим център през интервала на Второто българско царство. " Тогава са били употребявани укрепленията, тогава и сред стените на крепостта е издигната забележителна по размери, съответстваща на интервала черква, отговаряща и на столичните църкви от този интервал. Към момента тя е отчасти открита, защото е разкрита в края на разкопките това лято. „ Вечният въпрос е до каква степен тази цитадела има отношение към локализацията на средновековния Крън. Засега ние ще изчакаме нови резултати от разкопките, които да потвърдят или да отхвърлят това изказване “, сподели Рабвянов.
Проучванията постановат три извода, съгласно които може да се допусне, че там е Крън. Размерите на крепостта са 17 декара предпазена територия. В подножието и има огромно населено място, което се е развивало към тракийската гробница в този регион и това я трансформира в една от най-големите замъци в района, без тези към Мъглиж и Тъжа. За Казанлъшката котловина това е най-голямата цитадела. Тя има извънредно мощни укрепления – две крепостни стени една зад друга, доста солидни, което също е индикация, че крепостта е била значим феодален център. Третата индикация е съществуването на материали от този интервал, съществуването на строителство, дружно с църквата от този интервал. „ Това дава благоприятни условия за съмнение, само че не можем да твърдим сигурно. Изискват се дпълнителни изследвания, които се надяваме да протекат идната година, където точно ще бъде подчертано върху средновековния интервал “, сподели доцент Рабовянов. Той разясни, че в изворите има споменавания, че представители на династията на Тертерите са резидирали в Крънската област и са управлявали, въпреки и краткотрайно и посочи, че става въпрос за един не доста нескончаем интервал от време – в края на 13 и самото начало на 14 век, когато те са съумели да си извоюват относителна автономия, която при братовчед им Теодор - Светослав завършва. „ Дали са резидирали тук, ще откриваме занапред. Нека не забравяме, че названието Крънска област нормално се свързва с названието на центъра, т.е на главната цитадела. Така че можем да се опитаме да потърсим този център, само че не е изключено и е типично за интервала, ръководещите дадена област да са имали няколко резиденции, няколко значими центъра, които да са употребявали като убежища или упорни точки “, безапелационен бе доцент Рабовянов.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР