Казанлък. Бюджетът за 2018 година е реален и изпълним, и

...
Казанлък. Бюджетът за 2018 година е реален и изпълним, и
Коментари Харесай

Николай Златанов, ОбС – Казанлък: Основната цел на бюджета за 2018 година е да бъде запазена стабилността на Общината и тя да не задлъжнява

Казанлък. Бюджетът за 2018 година е действителен и осъществим, и това е най-важното, сподели за Радио „ Фокус “ ръководителят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов. Той разясни, че средствата в локалния бюджет са непроменени спрямо предходната година, заради една съществена причина – не се планува нарастване на локални такси и налози. „ Няма нарастване и всякакво обратно мнение, което изрича опозицията е случайно и няма нищо общо с оферти бюджет. Данъци и такси, както през последните пет-шест години, няма да бъдат повишавани през 2018 година “, сподели Златанов.
По думите му планувано е фрапантно понижение на средствата за асфалтиране. Основно повода за това е, че към 70 % от пътната инфраструктура на община Казанлък към този момент е възобновена. През последните 6 години са влагани по към 2-3 милиона за асфалтиране и към този момент имам вложени в тази активност 18 милиона лв.. Златанов изясни още, че 800 хил.лв. следва да бъдат върнати тази година по заема отпреди три години за бившето Инфекциозно поделение – сагата, която ръководещите наследиха от предходния на техния мандат, и поради която през идващите три години ще бъдат връщани по 800 хил.лв. на банката. „ Тези точно средства обусловиха решението да бъдат понижени средствата за асфалтиране “, разясни Златанов.
Едно от сериозните пера в разходната част е увеличение възнагражденията на личния състав в Общинска администрация. Община Казанлък реши да усили с 10 % възнагражденията на всички общински звена, за което са планувани към 800 хил.лв. „ Ако би трябвало да бъдем откровени, възнагражденията на чиновниците на Общината са извънредно ниски. Служителките, които работят при мен получават 700 лева заплата, която е много по-ниска от тази, която предлага бизнесът в Казанлък. И когато жителите желаят една качествена услуга в Община Казанлък, би трябвало да схванат, че ние би трябвало да осигурим едно почтено възнаграждение на служащите, с цел да ги задържим и да пожелаваме от тях. Считам, че това 10-процентно нарастване на заплатите ще ни помогне да задържим фрагментите, да ги образоваме и да предлагаме положително обслужване “, сподели ръководителят на Общинския съвет.
Николай Златанов дефинира Инвестиционна стратегия на Община Казанлък за 2018 година като амбициозна. Тя е в размер на към 5 млн. лева Няколко са акцентите в нея. С европейски средства ще бъде осъществен планът „ Интегриран градски превоз в град Казанлък “, чиято стойност е 3,690 млн.лв. Други цели, които ще бъдат реализирани през 2018 година е рекултивация на остарялото хранилище в местността „ Каракос “. Съгласно европейските условия Общината е длъжна да затвори и консервира старите сметища.
Златанов уточни, че 100 хил.лв. са планувани за замяна на тротоари, за озеленяване и оформяне на градинките в междублоковите пространства. Сериозни средства се влагат и в така наречен просветителна инфраструктура – детски градини, учебни заведения и яслени заведения. Близо 1 млн.лв. ще бъдат вложени в цялостната реорганизация на най- огромното учебно заведение в Казанлък – СУ „ Екзарх Антим I “. Заложено е и изцяло поправяне на три детски градини в Казанлък и на 5 учебни заведения в обитаемоте места. По думите на Златанов по този начин до края на тази година или през 2019 година Казанлък ще бъде град, в който на 100 % ще бъдат ремонтирани постройките на детските и образователни заведения. „ Това, което сме заложили, не ни удовлетворява, само че главната цел на бюджета е да запазим стабилността на Общината и да не задлъжняваме “, сподели Златанов.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР