Казахстанският колоездач на Астана Алексей Лутсенко спечели петия етап от

...
Казахстанският колоездач на Астана Алексей Лутсенко спечели петия етап от
Коментари Харесай

Казахстанец триумфира в петия етап на "Вуелта", Фрум увеличи аванса си

Казахстанският колоездач на " Астана " Алексей Лутсенко завоюва петия стадий от Обиколката на Испания. Той измина дистанцията от 176 км сред Беникасим и Ермита Санта Лусия за 4:24.58 часа. Казахстанецът изпревари Мерхави Кудуш от " Дайменшън Дата " с 42 секунди и Марк Солер от " Мовистар " с 56.

Así fue el último SUFRIDO kilómetro para @AlexeyLutsenko3 ofrecido por @CarrefourES#CarrefourConLaVuelta#LV2017pic.twitter.com/UHlCG2uN2v
— Vuelta a España (@lavuelta) August 23, 2017

Първият стадий, който завършваше на стръмно нанагорнище, типично за " Вуелта " докара и до разбърквания в генералното класиране. Досегашният втори Давид де ла Крус изгуби 20-тина секунди от Крис Фрум.

Успехът е първи за съотборника на Фабио Ару в огромна обиколка и трети в кариерата му. Лутсенко е едвам на 24 години, като това е пето присъединяване за него в един от трите гранд тура.

От началото на стадия се откъсна огромна група, в която личаха имената на няколко мощни катерачи – Давиде Вилела ( " Канъндел " ), Марк Солер и Рубен Фернандес ( " Мовистар " ), както и Жулиен Алафилип от " Куикстеп ", който обича стръмните изкачвания.

Бегълците имаха задатък от 3-4 минути, само че се откъсна доста съществено на предпоследното нанагорнище за деня, когато натрупа задатък от повече от седем минути. Отборът на " Скай ", който водеше главната група не искаше да прахосва непотребни старания и подходи консервативно.

 Съставът на
© EPA

Съставът на " Скай " контролираше стадия, само че си даде отмора в придвижване.

На последното нанагорнище Лутсенко се откъсна със независима офанзива, а в спускането беше догонен от Марко Халер от " Катюша ". Двамата си даваха равностойни смени, а зад тях се оформиха няколко групи, които по този начин и не съумяха да ги догонят.

Казахстанецът стартира ускорението си на последната доста стръмна височина (3.4 км със междинен надолнище от 9.7%) от първа позиция и бързо се откъсна от Халер. Лутсенко пресече пръв финалната линия, а напъните на Кудуш да го догони не се увенчаха с триумф.

Групата на любимците остави главните дейности за финалното нанагорнище. Както и в третия стадий Джани Москон от " Скай " наложи доста крепко движение през цялото време и отстрани няколко от противниците на Фрум. Британецът нападна 600 метра преди финала като само Естебан Чавес, Алберто Контадор и Майкъл Уудс от " Канъндел " приключиха с него.

Тиджей Ван Гардъдерн затвърди положителната си форма, като загуби единствено четири секунди. На 10 приключиха Николас Роуч и Фабио Ару, а Де ла Крус загуби 20.

#LV2017 - Facts of today
1) Without intestinal viruses, Contador was there for GC
2) @estecharu will be @chrisfroome's main opponent
— La Flamme Rouge (@laflammerouge16) August 23, 2017

Най-сериозни усложнения имаше Винченцо Нибали, който както и в третия стадий не можа да следва ускоренията в изкачването.

В генералното класиране най-близо до Фрум е Ван Гаръден – на 10 секунди, а четворката допълват Чавес (11’) и Роуч (13’). Пасивът на Нибали към този момент е 36 секунди, а на Ару – 49.

Утрешният шести стадий е с дължина от 204 км – от Виляреал до Сагунт. Въпреки четирите класифицирани височини (две от трета и две от втора категория), стадият е добър късмет за спринтьорите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР