Казахстан може да изгуби репутацията си на убежище за копачи

...
Казахстан може да изгуби репутацията си на убежище за копачи
Коментари Харесай

Раят за копачите на биткойн започва да губи своя блясък

Казахстан може да изгуби репутацията си на леговище за копачи на биткойн, считат огромни „ миньори “, които се приготвят да изоставен световния крипто център след прекъсването на интернета в страната, което ускори опасенията от стягане на регулацията на пазара.

Достъпът до интернет в страната бе пресечен по време на огромните митинги в страната, провокирани от повишаването на пропан-бутана. Централноазиатската страна е вторият максимален център за копаене на биткойн в света, като прекъсването на достъпа до международната мрежа докара до спад от 13% на световната изчислителна мощ, употребена за добива на най-популярната криптовалута.

Алан Дорджиев, президентът на Национална асоциация на промишлеността за блокчейн и центрове за данни, която дава отговор за 80% от легалните компании за копаене на криптовалути в страната, съобщи, че множеството миньори към този момент са онлайн. Подновяването на интервенциите обаче не успокоява терзанията на всички участници на пазара, като някои към този момент мислят за пренасяне.

Винсънт Лиу, който неотдавна се е преместил от Китай в Казахстан, с цел да се възползва от евтината сила в страната, съобщи пред Ройтерс, че изменящата се среда го е предиздвикала да потърси разновидности за преместване на неговия бизнес в Северна Америка или Русия.

„ Преди две или три години наричахме Казахстан парадайс за минната промишленост поради стабилната политическа среда и електропреносна система “, сподели Лиу.„ Сега преоценяваме ситуацията… Предполагам, че ще запазим част от шехрейта в Казахстан и ще преместим друга част в разнообразни страни “, добави той.

Биткойн и други криптовалути се „ копаят “ посредством решаването на комплицирани математически уравнения от мощни компютри. Процесът изисква доста електрическа енергия, която в множеството лсучаи се създава от изкопаеми горива.

Миналата година Казахстан се трансформира във вторият максимален център за копаене на биткойн в света след Съединените щати, привличайки доста копачи и бизнеси от някогашния международен водач Китай, откакто управляващите в страната стегнаха регулациите против криптовалутите.

През август м.г. Казахстан отговаряше за 18% от флобалния шефрейт - термин, с който се отбелязва общата комбинирана изчислителна мощ, употребена за рандеман и обработка на криптовалутата.

Въпреки последните проблеми в страната тя продължава да е привлекателна локация за " копачите " поради ниските налози, разноски за труд и цени на силата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР