Казахстан е арестувал руски гражданин, обвинен в вербуване на граждани

...
Казахстан е арестувал руски гражданин, обвинен в вербуване на граждани
Коментари Харесай

Руснак, вербувал таджики за въоръжени конфликти, бе арестуван в Казахстан

Казахстан е арестувал съветски жител, упрекнат в рекрутиране на жители на Таджикистан и лица без поданство за присъединяване във въоръжени спорове, оповестява Агенция Франс Прес.

Казахстанската полиция заяви в канала си в Telegram, че съветски жител е бил задържан на 11 април в Алмати, откакто дошъл със аероплан от Москва. В него се споделя, че мъжът е „ интернационално търсен от септември 2023 година за нелегално набиране на жители на Таджикистан и лица без поданство за присъединяване им във въоръжени елементи, спорове или военни интервенции в трети страни “. Полицията сподели, че въпросът за изгонването му продължава.

Арестът се случва три седмици след нападението против концертния център край Москва, при което починаха минимум 143 души. Москва твърди, че главните обвинени за офанзивата, поета от групировката " Ислямска страна " (ИД), са жители на Таджикистан.

Тази страна в Централна Азия с нейното 9,7-милионно население трансформира битката с тероризма в приоритет, откакто беше наранена от революция сред 1992 и 1997 година,с присъединяване на исямисти. Трансграничните конфликти от Афганистан, включващи джихадистки групи, не престават да изтезават планинската страна, която също претърпя няколко набези от ИД. Президентът Емомали Рахмон сподели при започване на тази година, че е известно, че 2300 таджики са се включили към ИД от 2015 година Той сподели, че " екстремистката агитация " е ориентирана към " младежи, които отиват да работят в чужбина ". Всяка година към един милион таджики посещават Русия за работа. Уязвими мигранти също се употребяват от съветската войска, като има доста известия за централноазиатци в нейните редици. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР