Каузата ни е да включим София сред най-развитите градове по

...
Каузата ни е да включим София сред най-развитите градове по
Коментари Харесай

МЦ Афродита успешно се бори с мъжкия стерилитет

Каузата ни е да включим София измежду най-развитите градове по регенеративна медицина в света Цигарите вредят най-вече на плодовитостта, пластмасата и хормоните в месото понижават тестостерона
 

Мъжкият фактор като причина за стерилитет. Това е присъда, която от ден на ден млади мъже чуват. През последните 40 години, броят на сперматозоидите в изследваните спермограми е паднал на половина, а 1983 не беше чак толкоз от дълго време. Смята се, че до 2050 множеството мъже ще са стерилни, а тогава ще основават фамилии точно новородените сега. Това не е научна фантастика, а суровата реалност.
-->
Тези стряскащи данни ни накараха да потърсим подробна информация от един от най-хубавите експерти по репродуктивна медицина у нас, доктор Георги Станулов от Медицински център " Афродита ".

МЦ " Афродита " е най-големият център за регенеративна медицина в България. Клиниката е в директно съдействие с най-престижните лечебни заведения и лаборатории в Съединени американски щати, Англия, Франция и Италия. През последните години е на челно място по % брой раждания от инвитро процедури в България. Този месец клиниката чества 15 години от основаването си. През всичките тези години тя се е наложила като фактор за непоклатимост. Tрябва да се означи изключителният триумф, който е достигнала в областта на инвитро процедурите, съхранението на стволови кафези и пренатална диагностика на международна равнище.

Завеждащият IVF бранша доктор Георги Станулов е работил дълги години в Англия, Гърция и Австрия. Смята се за един от най-хубавите ин витро експерти на Балканите.



 

- Доктор Станулов, на какво се дължат стряскащите данни от спермограмите в последните години?

- Факторите, които утежняват качествата на семенната течност са доста и разнородни. Токсините са на всички места в околната среда. Ужасно е, само че даже пластмасовите шишета на кърмачетата съдържат бисфеноли, които потвърдено повреждат фертилитета. Пластмасовите бутилки, съдове и опаковки са също потвърдено нездравословни. Хормоните, които се съдържат в месото, яйцата и млякото на промишлено отгледаните животни понижават тестостерона при мъжете. Пестицидите и хербицидите в плодовете, зеленчуците и зърнените култури, като се изключи че предизвикват рак, повреждат и плодовитостта.

- Начинът на живот има ли значение?

- Разбира се. Заседналият метод на живот и фактът, че през днешния ден множеството мъже работят седнали води до венозен застой във вените на тестисите и тяхната увреда. Липсата на спорт и физическа интензивност, както и затлъстяването са пагубни за равнищата на тестостерона.

Приемът на анаболни стероиди, който е изумително чест при спортуващите младежи е гибелен за положението на тестисите и нормално води до трайното им увреждане.

Облъчването с разнообразни радиочестотни електромагнитни талази, на които актуалният човек е подложен непрестанно, също е фактор, който като се изключи че провокира рак, води и стерилитет. Основните източници на тези талази са мобилните телефони, радио и телевизионните ретранслатори и всички безжично свързани устройства.

Употребата на алкохол, стимуланти и опиати, както е елементарно да предположим води до плачевни индикатори при спермограмите.

- Смятате ли че тютюнопушенето вреди на качествата на семенната течност?

- Ако би трябвало да назова единствен фактор, който вреди най-вече на мъжката плодовитост - това е тютюнопушенето! То вреди на потентността, увреждайки съдовете на пениса и тестисите. Вреди на ДНК на сперматозоидите. Вреди на броя, подвижността и морфологията на сперматозоидите.

Често, мъже пушачи ми споделят следното: " Дядо ми и татко ми също пушат, само че не са имали проблем с възпроизводството! ". Така е, само че дядовците и бащите ни не са сукали от пластмасово шише, не са яли артикули, имитиращи храна и не са имали мобилни телефони и wi-fi в детската си стая. Днес постоянно тютюнопушенето е просто капката, която прелива чашата на мъжкото неплодородие.

- Явно, че нещата са трагични, само че какво може да се направи?

- Мъжете в голям брой случаи могат да си оказват помощ сами. Често прекратяването на нездравословните привички, отслабването, ограничението на нездравословните фактори на средата (облъчване и токсини) и започването на здравословен метод са изцяло задоволителни.  Здравните експерти - уролози, ендокринолози, диетолози също могат да оказват помощ на пациентите с скъпи препоръки и лекуване.

В МЦ " Афродита " разполагаме с най-модерния анализатор за оценка на оксидативния стрес върху семенната течност MiOXSYSо. Той може да е от голяма изгода в диагностиката и лечението на мъжкия инфертилитет. Особено при оценката от резултата и верния асортимент на хранителни добавки и антиоксиданти нужни за това.

- А когато всичко това не помогне?

- Тогава остават методите на асистираната репродукция, инвитро, ICSI, PICSI. Поради невероятния екип от ембриолози, отпред с доктор Георги Дойчев, в МЦ " Афродита " не се боим от мъжкия стрилитет. Имаме голяма успеваемост даже и при най-тежките форми на мъжкия стерилитет, а точно азооспермията. При нея в семенната течност няма безусловно никакви сперматозоиди. Сперматозоидите се извличат посредством интервенция - тестикуларна биопсия от корифея в тази област, уролога доктор Иван Велев. След което се пристъпва към оплождане на яйцеклетките, което в големия % от случаите е сполучливо.

- Какви са задачите Ви за 2023 година доктор Станулов?

- Целият екип на МЦ " Афродита " сме стимулирани да следваме идеята, която сме си сложили от самото основаване на клиниката - до 2030 година да включим София измежду най-развитите градове по регенеративна медицина в света. Тук е мястото да прибавя, че този месец честваме нашата 15-годишнина от основаването на Медицински център " Афродита ". За мене е чест и горделивост да работя в клиника на международно равнище с неповторим екип от експерти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР