Кацаров в последния момент вдигнал неустойка и отказал 5-6 фирми

...
Кацаров в последния момент вдигнал неустойка и отказал 5-6 фирми
Коментари Харесай

Вмето 1 млн. теста МОН получи 170 хил. Частните училища купуват собствени

Кацаров в последния миг вдигнал наказателна клауза и отказал 5-6 компании да доставят
Едва 168 800 бързи теста за проучване на учениците получи МОН през уикенда макар обещаните от здравния министър Стойчо Кацаров 1 млн. броя. Запасите в склада на МОН са 283 100 теста и количеството едвам стига за децата до 4-и клас до 10 декември, разясниха от министерството на Николай Денков.

“24 часа ” запита здравното министерство за какво не са доставени обещаните 1 млн. теста, само че оттова не дадоха отговор. Обещаха единствено инспекция за доставки и забавяния през днешния ден. 

Процедурата не е проведена добре, управлява се от човек, който не схваща, и не взе участие отрасловият зам.-министър, изясни обаче уволненият преди 10 дни като зам.-министър на опазването на здравето доктор Димитър Петров. Закупуването на проби се води персонално от Стойчо Кацаров и началника на политическия му кабинет Лидия Чорбанова, а отрасловият заместител - доктор Александър Златанов, не бил включен, изясни Петров. Той е осведомен с първите 2 процедури, преди да го уволнят, тъй като като отраслов по бюджет и финанси е подписвал документите по прехвърлянето на тестванията към МОН. При първия търг имаше “изчезнала ” компания, която след избора ѝ не се появила да подпише контракт, а тестванията доставила със седмица забавяне, напомни Петров.

“След като тази компания не съблюдава ангажимента, трябваше незабавно да се премине към последваща, само че това не бе направено, по тази причина и половината учебни заведения в България се забавиха с отварянето ”, разяснява Петров. При втората процедура пък на спечелилите компании в последния миг било обявено, че неустойката по контракта ще бъде 10% вместо в началото оповестените 5%. Това станало по искане на Кацаров. “5-6 компании незабавно се отхвърлиха ”, изясни Петров. 

Отначало търгът трябваше да е за всичките 4,5 млн. теста, които да се доставят серийно, добави някогашният зам.-министър.

Проблем за доставките сега е, че всяка компания сама дефинира какво количество може и желае да достави, сподели инспекция на “24 часа ”. В първата процедура цялото количество трябваше да се достави до 3 дни, само че тя беше и за минимум проби. При втората изискването беше минимално количество, отново посочено от компаниите, да бъде доставено до ден след контракта, а останалото - до още 3 дни. В последните две процедури обаче се желае цялото декларирано количество надлежно до 5 и до 7 дни след контракта. Освен това Министерство на здравеопазването заплаща тестванията едвам след месец, което в допълнение затруднява търговците.

Междувременно от понеделник с проби, купени от учебните заведения или родителите, връщат децата над 5-и клас в частните школа. С купени от родителите проби стартират да учат присъствено и в Испанската гимназия в София.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР