Като в почти всички сектори изминалата година донесе сериозни катаклизми

...
Като в почти всички сектори изминалата година донесе сериозни катаклизми
Коментари Харесай

Най-големите животновъди: Във вихъра на високите цени

Като в съвсем всички браншове миналата година донесе съществени катаклизми и в отглеждането на животни. Най-големите 25 компании в бранша са с общ размер на приходите 1.3 милиарда лева, което е с 45% повече от година по-рано. Проблемите и незнайните пред бранша обаче са доста.

Войната в Украйна, почнала през февруари 2022 година, донесе фрапантен скок на цените на фуражите през миналата година, пикове на енергийните разноски и растеж на разноските за труд. Цените на множеството артикули от отглеждането на животни се усилват, само че не могат да компенсират спомагателното повишаване на разноските за произвеждане, считат от бранша. През актуалната 2023 година високите индустриални разноски не престават да доминират. Това утежнява възвращаемостта, а оттова се изяснява и спадащият интерес към това произвеждане и свиването на отглеждането на животни.

По думите на Димитър Михайлов, изпълнителен шеф на Асоциацията на свиневъдите в България, пред медиите се следи трайно понижение на свинете в Европейски Съюз сред 8 и 10%, като в България за предходната година закланите животни по статистика на отрасловото министерство са били с 26% по-малко. Според него аргументите са свързани с войната в Украйна, инфлацията, както и Зелената договорка.

Анализите съгласно Михайлов демонстрират, че Европа стартира да губи позиции в производството на прасета, защото не може да изнася за Азия и други райони. През актуалната година се следи и дефицит на европейския пазар на свинско месо, което обуславя и по-високите цени. Българското свиневъдство задоволява 40% от пазара, като останалото е импорт. За салами се внасят първични материали от Европейски Съюз.
Реклама
Инфлацията през цените на фуражите, които образуват съществена част от разноските, се отрази съществено и на птицевъдството в Европа и в България. Цените на птичето месо се покачиха при започване на 2022 година Браншът обаче се оплака от нелоялната конкуренция от страни, които стопираха своя експорт за Русия, и от следващ дъмпинг, който се отразява най-негативно на страните, в които потреблението на замразено месо е относително висока, каквато е и България. Лидерът Лидер в класацията на най-големите животновъди е " Пилко ". Компанията има доходи 254 млн. лева за 2022 година Птицекланицата в Разград е част от " Амета холдинг ". Той сплотява птицефермите с касапница " Пилко " и " Лудогорско пиле " в Разград и фуражния цех " Росица " в Павликени. Групата интегрира производството на фуражи, развъждането и производството на пилета и пилешко месо в Централна и Североизточна България, като доставя охладени и замразени пилешки артикули.

Ръстът на приходите на " Пилко " е 31%, а на облагата - 543%, или от 2 млн. лева на 12 млн. лева Увеличението на приходите съгласно отчета за активността на сдружението се дължи на повишените продажби на пилешко месо. " Печалбите на компанията се трансформират като резултат от променливите цени на суровините, възходящите разноски за труд и сезонните флуктуации на цените на крайните артикули ", изяснява още компанията.

Тя регистрира, че през 2022 година резултатите от коронавирус пандемията са отшумели, само че непредвидимостта и увеличаващите се цени на първични материали за произвеждане на фураж и енергоизточници са се трансформирали в непрекъснати провокации. За да се приспособява към индустриалните цени, компанията преразглежда плануваните количества пилешко месо всеки месец, а цените - седмично и месечно, според от вида клиенти. " С цел усъвършенстване на разноските и себестойността на готовата продукция сдружението постоянно предоговаря изискванията с главните си снабдители и контрагенти, с цел да получава материалите и услугите на конкурентни равнища. Миксът на топ три На втора позиция е " Бони плантация Брестак " с доходи 111 млн. лева Дружеството е част от групата на " Бони холдинг ", затворила цикъла на произвеждане - от фуражите, през генетиката и развъждането на свине до месопреработката и производството на салами с марката " Бони ", като месопреработката е съсредоточена в Ловеч и Карлово. Групата е и най-големият производител на свинско месо, като попада с още няколко сдружения в класацията. В началото на 2020 година във варненския свинекомплекс бяха установени случаи на африканска чума по свинете, като бяха умъртвени всички налични животни, като в края на 2019 година там е имало съвсем 34 хиляди Към края на 2022 година наличните животни са с балансова стойност 6.5 млн. лева През годината са осъществени животни за 24.4 млн. лева и фуражни смески за 24.1 млн. лева, а общият размер на продажбите е 98% към свързани лица. Целите за 2023 година са свързани с възобновяване на естествената икономическа активност на сдружението.

На трета позиция в класацията е " Аякс - 1 ", също в областта на свиневъдство. За миналата 2022 година компанията има доходи 102 млн. лева, както и растеж 38%. Компанията възстановява рентабилността си, като от облага през 2021 година 379 хиляди лева тя към този момент е близо 13 млн. лева Групата разполага с три свинекомплекса в три ферми край Стара Загора (Пъстрен и Боздуганово) и Добрич, село Козлодуйци. Капацитетът на компанията е 400 хиляди свине. Разполага и с два фуражни завода, които създават по 100 хиляди тона фураж годишно. В задачите си за 2023 година сдружението залага увеличение на продажбите и на пазарния дял, както и превръщането си в народен пазарен водач. Дружеството беше от тези, които се пробваха по различен метод да се предпазят от чумата. За да не се стига до болест в огромния комплекс, от компанията предложиха на стопаните в Козлодуйци и в близките села да заколят прасетата по дворовете си против обезщетение 250 лева на глава. Крави и патешко Класацията продължава с едно от дребните участия в топ на огромните животновъди на компании, които не са в областта на свиневъдството или птицевъдството. Това е " Елит - 2095 " на Никола Ангелов. Приходите на компанията, занимаваща се с търговия на гъши дроб и патешко, порастват със 119%, достигайки 93.5 млн. лева
Реклама
В началото са кравите, като Никола Ангелов и брат му Янко през компанията си " Елит 95 " (и " Елит-милк 2000 " ) отглеждат крави със лични фуражи. Братята са измежду огромните производители на млечни артикули. Те развиват кравефермата и мандрата като младежи през 1995 година Съдружниците имат две млекопреработвателни предприятия - в с. Дълбок извор и в с. Мирово, Пловдивско, както и плантация с 5000 животни в Поповица. Фирмата продава млечни артикули с марката " Елит " в цялата страна. Производственият цикъл е затворен, като се употребява единствено суровина от животновъдното стопанство, а се продава сурово мляко и на други компании в района.

Преди седем години Никола Ангелов преценя, че отглежданите 6000 млечни крави към този момент са огромен размер за българския пазар и в случай че продължи да разраства стадото си, усилва и пазарните опасности. Затова основава нова компания - " Елит 2095 ", и стъпва на пазар, ориентиран към експорт. С разширение на главната си активност през 2016 година сдружението се насочва и специализира в развъждането на патици мюлари и стартира да се занимава и с дистрибуция на пачи артикули, като през 2018 година е основан и нов, по-обширен комплекс.

" За седемте години от основаването на патешкото дружество до момента не сме били на загуба. 2022 година се обрисува да бъде най-успешната - като доходи от продажби и облага ", разяснява Никола Ангелов пред " Капитал ". Предходните 2-3 години обаче са били слаби за патешкия бизнес на " Елит 2095 ". Заради пандемията от ковид-19 пазарът на пачи артикули е бил съвсем затворен в Европа. Купувачите отказвали всички поръчки за месеци напред. И компанията напълнила складовете с подготвена продукция. Дълбоко замразените артикули имат продължителност година и осем месеца. Затова " Елит 2095 " продължава да работи, което не важи за всички в сектора. През 2022 година пазарите обръщат тренда и компанията продава цялата насъбрана стокова наличност.
Автор: Капитал
Възходът на свине За миналата година най-сериозните растежи са на компании в областта на свиневъдството, като най-сериозният скок е на " Бони плантация Никола Козлево " (ТЕТРАХИБ). Приходите на компанията порастват с 236% - от 24.2 млн. на 81.6 млн. лева На 11-а позиция и с растеж 36% е друга компания от холдинга - " Бони плантация Зимен ". Бургаската плантация отглежда свине за угояване, като те се закупуват от други сдружения от групата със приблизително тегло към 20 кг и се угояват до достигането на 105 - 110 кг, след което се продават за кръвопролитие. През миналата година са осъществени над 80 хиляди животни. Сред рисковете за бизнеса компанията регистрира несъответствието сред цените на фуража и цената на угоените свине.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР