Като цяло българите приемат и подкрепят извънредното положение, показва експресен

...
Като цяло българите приемат и подкрепят извънредното положение, показва експресен
Коментари Харесай

В паника заради вируса са 22% от българите, 89 на сто одобряват действията на генерала

Като цяло българите одобряват и поддържат изключителното състояние, демонстрира експресен телефонен сондаж на " Галъп интернешънъл ", извършен измежду 1000 пълнолетни българи сред 20 и 23 март.

За 66% от интервюираните ограниченията против епидемията са задоволителни, до момента в който за 17 на 100 те са прекомерни, а за 15 % незадоволителни.

Действията на държавното управление като цяло се утвърждават от 74% от запитаните. Любопитно е, че макар фалстартът на отдалечените уроци в редица учебни заведения, от министерствата най-сериозно са се харесали дейностите на това на образованието - 86% утвърждение.

Действията на Мутафчийски са по-одобрявани от тези на Борисов

Сериозно поддръжка има и за свършеното от Министерство на вътрешните работи (80%) и Министерството на здравеопазването (83%).
Сред ангажираните със оправянето с рецесията обществени персони най-сериозно утвърждение има на работа на ръководителят на Националния действен щаб - 89%. Действията на премиера се харесват на 73 на 100 от интервюираните.

Работата на вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов се поддържат от към половината запитани. От ангажираните със справяне с рецесията класи лекарите получават 91% утвърждение, а учителите 87%.

22% са паникьосани

Реакциите на хората на самата зараза могат да се обобщят в три групи, като най-вече са разтревожените (64%), паникьосалите се са 22 на 100, а 12% към момента са спокойни.

Повече от една пета от българите откровено считат, че актуалната зараза е едно от най-страшните неща, сполитали човечеството. Над една трета от българите считат за действителна заплахата да умрат от ковид. Цели 37% признават, че персонално те изпитват боязън от вируса.

За 64 на 100 вирусът е лабораторно основан

За 64% от интервюираните коронавирусът е лабораторно основан. И отново почти толкоз (66%) считат, че в най-скоро време човечеството ще има лекарство срещу вируса.

Проучването демонстрира, че хората всеобщо вземат ограничения срещу епидемията - на практика всички настояват, че си мият по-често ръцете, 80% употребяват дезинфектанти, 90% са лимитирали персоналните си гостувания, само че едвам 5% разчитат на защитни маски.

Хората всеобщо освен одобряват, само че и утвърждават ограничаващите ограничения на държавното управление. Между 88% и 94% утвърждават възбраната на всички обществени събирания, затварянето на границите за чужденци, възбраната българите да пътуват в чужбина.

Общественото мнение обаче е разграничено във връзка с възбраната да се пътува от град в град (56% за против 40% против), въвеждането на вечерен час (59% за против 39% против).

Първоначалните всеобщи опасения, че в България ще свършат храните и медикаментите, са по-слабо изразени: (13% до 27%). За сметка на това в всеобщата душeвност пораждат паники за икономическите последствия от епидемията - хората се притесняват, че ще изгубят работа (20%), няма да могат да си заплащат заемите (29%) и няма да могат да покриват битовите сметки (38%).

На въпроса " Кой модел на битка с вируса считат за най-правилен 42 % одобряват ограничаващия, употребен в Европа, 30 на 100 за репресивния (китайски), а 23% за свободния (шведски).

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (956)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР