Като се има предвид вниманието, което се отделя на външния

...
Като се има предвид вниманието, което се отделя на външния
Коментари Харесай

Качествата, които са по-привлекателни от външния ни вид

К ато се има поради вниманието, което се отделя на външния тип и какъв брой бързо сътворяваме – и се придържаме – към първото усещане, би било елементарно да предположим, че външният тип е това, което е най-важното при намирането на любовта. Но освен физическото привличане има значение. 

Външният тип и сексапилът се класират приблизително в изследванията на желаните от хората характерности, като материални триумфи, финансова сигурност и владение на хубава къща, са измежду минимум значимите характерности, с които би трябвало да разполага сътрудникът. 

Вместо това черти като хрисимост , екстровертност и просветеност непрекъснато се правят оценка по-високо от физическото привличане като неща, които мъжете и дамите в еднополовите и разнополовите двойки търсят в колегата.  

Кога избираме личността пред външния тип? 

Повече от 1000 консуматори, съвсем 90% избират личността пред външния тип. Това излиза наяве от данни на консуматори, попълнили психометричен тест за премерване на личностните черти, споделя Джес Алдерсън, съосновател на приложение за запознанства. 

Измерването на нечия персона може да бъде мъчно. Психометричните проби, които нормално са под формата на въпросник, се употребяват от десетилетия в психиатрията като метод за количествено проучване. Тези проби нормално мерят до каква степен хората са съгласни с изказвания като „ Аз съм животът и душата на празненството “. 

Психолозите постоянно употребяват теста Big Five, който мери хората по пет критерия– отвореност към нови прекарвания, почтеност, екстровертност, хрисимост и невротизъм. Смята се, че тези пет черти са много постоянно срещани.  

Макар и несъвършени, психометричните проби могат да покажат приликите и разликите сред хората и могат да нарисуват общи картини за личността на хората.  

От Голямата петорка, приветливостта, която е знак за нечии междуличностни умения (или какъв брой грижовни и състрадателни са те), играе мощна роля и за двата пола в първичната оценка на желанието ни, да се срещнем с някого.  

Както за мъжете, по този начин и за дамите, физическата прелест би трябвало да бъде съчетана с други критерии, с цел да се заключи, че хората имат предпочитание за сериозна връзка. 

Да бъдеш добър човек е „ незаменимо за хармонични дълготрайни връзки “, споделя Грег Уебстър, професор по логика на психиката в Университета на Флорида в Съединени американски щати. 

„ Сговорчивостта е ненапълно нужда “, споделя той, добавяйки, че с цел да влезеш по отношение на някой, който смяташ за недоброжелателен, би било проблематично. 

The qualities that are more attractive than our looks
— BBC Future (@BBC_Future)
Уебстър споделя, че нашето усещане за личната ни персона и личността на другите хора се образува от нашата референтна рамка. По-приятните хора, да вземем за пример, са склонни да виждат другите хора като благи и другарски настроени, и противоположното, и ние сме привлечени от хора, които споделят сходни на нас полезности. Тогава може да се окаже, че си съответстваме с хора, които имат доста сходни черти, аналогични на нашите. 

Социолозите Тери Орбух от Университета на Мичиган и Сюзън Спречър от Държавния университет на Илинойс споделят, че качества, които са свързани с познаването, като да вземем за пример какъв брой подобен физически и генетично е другият човек с нас, какъв брой близо живее до нас и дали утвърждаваме техните другари, обяснете за какво приликата е толкоз значима. Партньорите, които оповестяват за високи равнища на подобие в личностните черти на Голямата петорка като почтеност и неприкритост, имат преднина пред други двойки в способността си да вземат решение проблеми и да ръководят ежедневните задания.  

Но някои разлики в личността също може да са привлекателни. Предпочитаме да сме в екипи, чиито равнища на екстровертност са противоположни на нашите. 

„ Има смисъл, че сме еволюирали, с цел да бъдем привлечени от хора, които имат най-малко известна доза разлики с нас самите “, споделя Джес Алдерсън, чието приложение е по-вероятно да подхожда на профилите на хора с допълващи се черти. „ Ние вършим по-силен тим и е по-вероятно да оцелеем. Но още веднъж, имате потребност от този тип фамилиарност, която ви събира ”, разяснява тя. 

Психометричният тест, употребен в приложението за запознанства, не е същият като Big Five, само че задава въпроси, основани на сходни тематики – като да вземем за пример елементарно ли построяват прочувствени връзки.  

„ Сдвояваме двойки, които имат задоволително прилики, с цел да образуват мощна връзка, и по-късно тъкмо толкоз разлики, че да основат тази искра на неспокойствие “, споделя Алдерсън.  

Във взаимоотношенията сговорчивостта, съчетана с други привлекателни черти, може да извлече най-хубавото от хората, споделя Уебстър. В изследване, на което е съавтор със обществените психолози Анджела Брайън и Аманда Махафи, Уебстър преглежда обществено, физически и финансово преобладаващите хора. 

И трите типа доминиране са привлекателни, споделят откривателите, защото всеки предлага тип отбрана или достъп до съществени потребности, като храна и заслон.  

Когато става въпрос за намиране на вярната половинка, споделя Уебстър, благото отношение надвива в връзката. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР