Като самодейност, легитимираща авторитарни политически тенденции“, определи проф. Петър-Емил Митев

...
Като самодейност, легитимираща авторитарни политически тенденции“, определи проф. Петър-Емил Митев
Коментари Харесай

Проф. Петър-Емил Митев: С тази конституция България получи международно признание на функционираща демокрация

 Като " самоинициатива, легитимираща властнически политически трендове “, дефинира проф. Петър-Емил Митев препоръчаните от ръководещите конституционни промени. " С тази конституция България получи интернационално самопризнание на функционираща народна власт “, акцентира професорът.

Политологът взе участие в срещата на депутати от Великото национално заседание по покана на водача на Българска социалистическа партия. 56 от народните представители от левицата, написали и подписали Конституцията се включиха във форума, проведен от. Срещата бе приветствана от всички присъстващи, които се сплотиха към обща декларация, в която  Категорично се опълчиха на опитите на Политическа партия ГЕРБ и присъдружните им организации да заличат настоящата българска Конституция и да пресечен 140-годишната традиция на битие на Велико Народно заседание.

" Нужно е да се регистрира интернационалното самопризнание, което е получила сегашната Конституция. България бе приета за действаща народна власт и това прокара пътя към Европа.Това се случи тъй като имаме демократична Конституция. Призоваваме всички виновни политически сили да не легитимират този рисков развой на конституционна самодейност, която легитимира трендове за налагане на авторитаризъм. " Това съобщи проф. Петър-Емил Митев на проведената от среща с с народни представители от VII Велико народно събрание.

Проф. Митев уточни, че Бойко Борисов театрално показва властнически обноски: " По телефона обясняваше по какъв начин командва страната, да не приказваме за операциите в Народното събрание. Борисов умее да слага клопки, в този момент за следващ път прави опит да трансформира губеща обстановка в печеливша. "

" Тази властническа машина предлага да няма Велико Народно заседание. То има 140-годишна история и е  част от българската парламентарна традиция. Една страна, която почита своя парламентаризъм, би трябвало да почита тази традиция, а не да я затрива. ", безапелационен бе конституционалистът.

Петър-Емил Митев акцентира, че измененията, които министър председателят Борисов и ГЕРБ желаят да създадат в Конституцията е да спрат извеждането на Конституцията над тоталната власт на една партия, както е до момента.

" Колкото по-малко депутати, толкоз и по-малко партии. Тези политически сили, които разчитат на 5-6-8% няма да стигнат до 120-членният парламент. Ще се усили тежестта на тази партия, която има машината за гласоподаване. Управляващите от ГЕРБ вършат старания да съсредоточат още повече власт в ръцете на една партия. ", съобщи политологът и социолог.

" Връх на всичко е отстраняването на преамбюла. Покойният Гиньо Ганев обясняваше, че преамбюлът е философията на Конституцията, която дефинира България като демократична, обществена и правова страна.През последните 10 години партията, която има тежест измежду съдиите и прокурорите е същата партия, която внася измененията за нова Конституция. Това е опит за извънпарламентарен напън. ", разясни проф. Митев. Той добави, че стратегическият аспект на внасянето на този план е прокарването на властнически трендове.

" Изцяло показвам единодушие, че не е нужна нова Конституция, а е нужно да се изпълнят повелите на сегашната. Искането на Борисов и ГЕРБ за привикване на Велико Народно заседание и нова Конституция е несъответстващо, несъдържателно  и неправилно искане. Недопустимо е да липсва определението обществена страна в Конституцията, която тази партия предлага. България  би трябвало да бъде обществена,която се грижи за демографското бъдеще на нацията, обществена страна, която не третира здравето на хората като стока и не трансформира лечебните заведения в търговски сдружения, обществена страна, която подсигурява образованието на жителите, която заслужено разпределя данъчните тежести, и която се стреми всички нейни жители да бъдат над нивото на бедността. От това има потребност обществото. Това е повелята на Конституцията. И за тази Конституция всички ние би трябвало да се гордеем, че сме съдействали. ", приключи проф. Петър-Емил Митев.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР