Като съдов хирург често се сблъсквам с пациенти с различна

...
Като съдов хирург често се сблъсквам с пациенти с различна
Коментари Харесай

Ако имате оток и зачервяване на долните крайници, това може да е знак за опасно заболяване

Като съдов хирург постоянно се сблъсквам с пациенти с друга симптоматика, обвързвана с артериалната и венозната система. Някои от най-честите недоволства, които алармират за нуждата от консултация със съдов хирург, включват признаци на периферната артериална болест (ПАБ), хронична венозна непълнота (ХВН), разширени вени, дълбока венозна тромбоза (ДВТ), аневризми, болест на каротидната артерия, болест на Рейно, лимфедем. Това сподели пред " 24 часа " доктор Лъчезар Добричков, съдов хирург в УМБАЛ " Софиямед “.

" Периферната артериална болест (ПАБ) се дължи на отсрочване на атеросклеротични плаки в артериите на долните крака, водещи до стеснения и запушвания по хода им и се изявява с болежка и разбиране в долните крака по време на физическа интензивност, даже при вървене по еднакъв терен, намаляващо окосмяване по краката при мъжете, а в по-напреднали стадии – с болежка в долните крака неподвижен, поява на незарастващи рани и поява на некрози, гангрена и даже загуба на крак.

Хроничната венозна непълнота се дължи на погрешен или занимателен венозен кръвоток в долните крака и може да докара до отичане на краката, болежка, кожни промени като кожни пигментации, екзема и язви в подбедриците и към глезените. Най-ранен и най-чест признак е варикозата -  разширени, усукани вени на краката, постоянно причиняващи болежка, оток и дискомфорт ", добави експертът.

Симптомите на дълбоката венозна тромбоза включват ненадейно почнал корав, под напрежение оток на горен или низък крак, стопляне, мъка и ливада оцветка на крайника, посочи доктор Лъчезар Добричков.

" Причината е формиране на тромб в дълбоките вени на горните или долните крака и спиране на венозния отток. Най-сериозното затруднение при ненавременна диагностика и лекуване е белодробната тромбемболия, нерядко завършваща съдбовно.

Сред сигналите за търсене на незабавна консултация със съдов хирург са и аневризмата, болесттите на каротидната (сънната) артерия, заболяването на Рейно, която характеризира с ненадейно изстиване, изтръпване и побеляване на пръстите на ръцете и краката, нормално предизвикано от студена вода или леден климат. Лимфедемът е нарушаване в лимфния отток, водещо до отичане в горните или долните крака, от време на време съпроводено с приключване на лимфа през кожата ", сподели съдовият хирург.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР