Като резултат на афиширания ангажимент на Китай да изкорени корупцията

...
Като резултат на афиширания ангажимент на Китай да изкорени корупцията
Коментари Харесай

Китай разследва топ банкер в подозрение за корупция

Като резултат на афиширания ангажимент на Китай да изкорени корупцията във финансовия си бранш, Джан Хунли, някогашен почитан чиновник на Индустриалната и комерсиална банка на Китай (ICBC), се трансформира в обект на следствие от страна на антикорупционния орган на страната.

Централната комисия за дисциплинарна ревизия, която е значима конструкция в битката с корупцията в Китай, направи малко изказване, в което разкрива, че Джан Хунли е " обвинен в съществени нарушавания на разпоредбите и законите " - израз, който в локалните управляващи нормално се свързва с корупционни действия.

В изказването обаче не се показват съответни детайлности по отношение на обвиняванията.

ICBC, държавен финансов колос, заема доста място в " Голямата четворка " на китайските банки и е най-големият заемодател в света във връзка с активите, съгласно S&P Global.

Свързаността на Джан с ICBC обгръща интервала от 2010 година до 2018 година, където той е заема длъжността старши изпълнителен вицепрезидент.

При назначението му се наблягаше интернационалният му опит и обширните му знания за международните финансови пазари, както се показва в формалните изказвания на компанията. CNN отбелязва, че преди да се причисли към ICBC, Джан е заемал висши управителни длъжности в известни финансови институции като Deutsche Bank и Goldman Sachs.

Джан, някогашен член на комитета на Комунистическата партия на ICBC, както оповестява държавната осведомителна организация Xinhua, напуща банката през 2018 година, акцентирайки за причина „ персонални условия. “.  

Случаят на Джан Хунли е част от по-широка вълна от следствия, ориентирани против високопоставени ръководители в банковия бранш на Китай.

Сред лицата, попаднали в тази антикорупционна акция, е и Бао Фан, изтъкнат капиталов банкер и участник в софтуерни покупко-продажби, който мистериозно изчезва през февруари. През май китайските държавни медии разкриват, че след изгубването си Бао е бил арестуван от организацията за битка с корупцията.

Само през тази година CCDI (централна комисия за дисциплинарни проверки) ревизира повече голям брой висши ръководители в най-влиятелните финансови институции в Китай, както към този момент беше оценено от CNN въз основа на изказвания, налични на уеб страницата на CCDI.

В резултат на тази огромна антикорупционна акция няколко високопоставени фигури в китайския финансов свят са подложени на следствие или са им били повдигнати правосъдни обвинявания показват от Reuters.

Експерти и анализатори от международните медии допускат, че тези дейни следствия стоят зад разширение на антикорупционната самодейност на китайския водач Си Дзинпин.

През последните години президентът се стреми да ускорява контрола си върху финансовия бранш, като предизвиква метода на " централизирано и единно управление " и ползва напън върху " хедонистичния " метод на живот на банкерите.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР