Като рекли всички: Проевропейско правителство или пълен крах, нов исторически

...
Като рекли всички: Проевропейско правителство или пълен крах, нов исторически
Коментари Харесай

Защо на изпечените политици и анализатори са им притрябвали аматьорите

Като рекли всички: " Проевропейско държавно управление или цялостен провал, нов исторически компромис или апокалипсис, коалиция сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ) или проруски смут ". От всички телевизионни екрани абонираните за посетители на предаванията приказват за него. Но е мъчно човек да си показа прегърналите се Бойко Борисов, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и компания.

И всички са се хванали да дърпат ПП-ДБ " за ушите " и да им разправят, че цяла проевропейска България тях чака. ГЕРБ ги упрекнаха във всички грехове на българската народна власт, нарочиха ги, че за няколко месеца са съумели да съсипят страната. И по този начин градежите на ГЕРБ посредством инхаус поръчки и недоизкусурените им автомагистрали, Горанов и " Магнитски " потънаха вдън земя. А в този момент същите тези подканят ПП-ДБ да им пристанат, като че пред очите си виждат не нова коалиция, а някакъв си там Реформаторски блок. Междувременно абонираните за телевизионните студиа, или най-малко огромна част от тях, вършат същото: сутринта упрекват ПП-ДБ, вечерта ги убеждават, че единствено с тях може да се сформира проевропейско държавно управление. Не влязат ли в държавно управление, предавали родината. се включиха в този хор.

 Борисов желае коалиция, по-добре с Борисов желае коалиция, по-добре с " Продължаваме промяната - Демократична България ", само че не безусловно

Че за какво на всички тези хора им е държавно управление с " предателите " ПП-ДБ с първия мандат на ГЕРБ? Да подлива вода на обичаната им непоклатимост или да им основава безпорядък в реда? За какво на всички тези изпечени политици и изпечени анализатори са им притрябвали тези (както толкоз постоянно ги назовават, изключително едно бивше крупие) дилетанти? И на какво би приличала една такава коалиция? На Носферату? На Квазимодо? Или на Франкенщайн?

В България има два вида проевропейски партии и обединения. Автентичните проевропейци ПП-ДБ и плаващи проевропейски партии и обединения, които можем да назовем и проевропейски ветропоказатели, като ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

Първите стоят твърдо на своята проевропейска позиция.

Вторите разчитат на проевропейската си фасада, до момента в който в това време строят " Турски поток " с държавни средства, работят за съветските финансови ползи или нещо друго в услуга на Русия. Пък след това отиват при някой европейски водач да се ухилен пред камерите и всичко е наред. И непрекъснато си вършат оглушки за отчетите и рекомендациите на институциите на Европейския съюз - дотам, че за някои от тях съвсем не се и чува, изключително в медийната среда, която си отгледаха. Стане ли дума за нещо незабавно и нещо съществено, те сякаш се съгласяват с Европейски Съюз, само че резултатът е тъкмо противоположен.

 Движение за права и свободи приветства поканата за диалози от ГЕРБ и ще взе участие в тях Движение за права и свободи приветства поканата за диалози от ГЕРБ и ще взе участие в тях

Затова единствената опция за проевропейска коалиция с първия мандат на ГЕРБ-СДС е държавно управление на проевропейските ветропоказатели или плаващо проевропейско държавно управление. Това би било едно държавно управление на ГЕРБ и Движение за права и свободи (105 депутати), може би и с " ИТН " (общо 116 депутати), което ще е едно държавно управление на малцинството, като в него обаче би имало проевропейско болшинство. ПП-ДБ биха били съпротива, на която може да се разчита по въпросите, които директно засягат проевропейската ориентировка на България в обстановката на войната на Русия против Украйна и на хибридна война и проруска агитация в България.

 Бойко Борисов. (В) Първо лице: Още два мандата по-късноС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

По останалите въпроси може да се разчита на други плаващи болшинства, най-често на Хартиената коалиция, където болшинството би било формирано от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Възраждане ". Това би икономисало на ГЕРБ да се коалира с Българска социалистическа партия в едно вероятно държавно управление на националното избавление. Или да работи намерено благодарение на " Възраждане ", както преди години правеше с " Атака " и с НФСБ.

Подобно държавно управление също би било Франкенщайн. За да бъде формирано обаче, ГЕРБ-трябва да покажат, че са подготвени да понесат същинска отговорност, което те прекомерно рядко вършат. Особено когато решението е непопулярно и крие опасности. Това са минусите на популизма, който ръководи България толкоз дълго, че множеството хора не помниха, че може да има и политици, които да вземат непопулярни решения и да прокарват жизненоважни, само че неприятни за рейтинга им политики.

Друг вероятен вид е да имаме (изненада!) Хартиена коалиция сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, която да " избавя " България. Благодарение на мощното проевропейско болшинство в пленарната зала, най-малко прозападната ориентировка на България е в забрадка вързана.

 Приближен на Нинова: Трябва да има държавно управление против Приближен на Нинова: Трябва да има държавно управление против " президентския модел "
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР