Като производител на хранителни добавки и като принципал на БАБХ

...
Като производител на хранителни добавки и като принципал на БАБХ
Коментари Харесай

КАЧ ПАРА*, ПРОСТО КИРО, ДА ВЪРТИШ БАБХ ЗА ЛИЧНА УПОТРЕБА И КЕЛЕПИР?!

Като производител на хранителни добавки и като принципал на БАБХ редно ли е министър председателят да правораздава върху съперници.

Ден откакто министър председателят Кирил Петков посети Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, с цел да извърши инспекция на метода, по който са проведени фитосанитарният надзор и контролът върху артикули с скотски генезис на границата, цялата държавна машина се впрегна да прави инспекции. Национална агенция за приходите, БАБХ и полицията бяха впрегнати в инспекцията.

Вече трети ден заместник-директорът на БАБХ доктор Ангел Мавровски обезверено се пробва да откри нарушавания в активността на лабораторията, само че такива няма, научи BIG5 от свои източници. Те споделят пред медията ни, че чиновниците на граничната лаборатория са унизени и заплашвани с полиция затвор и арести без никаква причина. Същите закани получават и докторите от граничния надзор на БАБХ, които са подчинени на Мавровски.

Служителите на граничния пункт, които дават отговор за фитосанитерния надзор, споделят, че възприеман така наречен инспекция като наказателната акция, която се води персонално от Кирил Петков, а реализатори са зам.-министърът на земеделието Иван Христанов,  шефът на БАБХ проф. Христо Даскалов и зам.-директорът на БАБХ Ангел Мавровски.

Какво в действителност се случва на граничния пункт?

Проверяваната лаборатория е разположена в пространства чартърен на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ и е акредитирана от Службата по акредитация и има дългогодишни контракти с съвсем всички турски вносители и превозвачи.

Целта на акцията е също по този начин да се ограничи вносът на плодове и зеленчуци от Турция, които са доста по-евтини от българските поради дотациите, които употребяват турските производители.

През месец декември бе извършен търг за отдаване чартърен на пространствата, в които е разположена лабораторията, защото договорът бе изминал и нямаше по какъв начин да се работи законово без контракт за наем. Източниците на BIG5 споделят, че в лабораторията няма разходване на публични средства, няма и открити нарушавания, по тази причина сега хората на Кирил Петков от БАБХ се чудят какво да измислят, с цел да не се провали акцията.

Всъщност, чиновниците дефинират цялата акция на премиера по инспекция на контрола като ПР-изпълнение и като недодялан опит да се изземе бизнеса на лабораторията. Акцията доста припомня на сходни огромни начинания, които подхващаше някогашния министър председател Борисов, когато се изпречваше някой неуместен на пътя му, споделят източниците на BIG5.

БАБХ под шапката на Министерски съвет

Много бързо утихнаха без отговор въпросите министър председателят Кирил Петков в качеството си на частен производител на хранителни добавки и провиотици не е ли в недодялан спор на ползи, откакто БАБХ стана непосредствено на негово послушание. Нека напомним, че в навечерието на Нова година Българската организация по храните тихомълком осъмна с нов изпълнителен шеф. Назначаването на никому незнайния професор мина в цялостна медийна и социална тишина. Проф. доктор Христо Даскалов, обаче, е прочут от доста години в професионалните среди като последовател на… пробиотиците – също както и Кирил Петков.

В началото на годината в обществените мрежи набра скорост видео, в което самият министър председател популяризира веганските си артикули. Политически премълчаван факт е, че Кирил Петков и татко му оферират веганския пробиотик „ ПроВиотик “, създаден на основата на бактерията “Лактобацилус Булгарикус “, само че не от мляко, а от сок от моркови. Тяхното лечебно знамение е показано като новаторски биопродукт на капсули и таблетки с уточнението, че е клинично тестван от харвардски учени, взаимно с лекари от ИСУЛ.

И до през днешния ден виси без отговор въпросът: Не е ли в спор на ползи министър председателят, откакто персоналният му бизнес зависи от организация, където назначи за началник своя подгласник в изборната листа на партията си, а също по този начин и специалист в региона на създаваните от семейство Петкови артикули?

Вместо да се даде явен отговор на обществото за този забележим спор на ползи, Петков и политическият му подгласник – в този момент началник на БАБХ, вършат показна акция на границата.

А другояче дано напомним думите на самия професор, който като оглави Агенцията споделя пред медии: „ В ръководството има постулати, които би трябвало да се съблюдават. Контролът и бизнесът не би трябвало да се съчетават. Тогава се получава загуба на надзор “.

Проф.  Даскалов акцентира, че в системата има „ основани връзки, които ще би трябвало да разкъсаме по-нататък “, „ неприятни практики “ в системата на земеделието, касаещи бизнеса и добави, че земеделците са изпитали „ силата на институциите не в положителния смисъл на думата “. „ Лошите привички мъчно се избиват, само че те се избиват. Хора, които не желаят да се разделят с тези неприятни привички, които са усвоили във времето, ще би трябвало да се разделим с тях “, разяснява новият началник на БАБХ, забравяйки очевидно, че под по този начин нар. „ неприятни връзки “ попада и неговата с премиера Петков, обединена от ползотворните пробиотични артикули.

*Кач пара – какъв брой коства

Източник: afera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР