Как от конфликт на интереси се ражда октоподаЗалагат на твърдо,

...
Как от конфликт на интереси се ражда октоподаЗалагат на твърдо,
Коментари Харесай

КАК ЩЕ ИЗТЕЧЕ UEFI КЛЮЧА НА ЦИК КЪМ ВЪНШНИ ХОРА И ЩЕ СЕ МАНИПУЛИРАТ ИЗБОРИТЕ! КАК ОТ КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ СЕ РАЖДА ОКТОПОДА

Как от спор на ползи се ражда октопода

Залагат на твърдо, употребяват всевъзможни средства всички по веригата на софтуера да са доверени лица с цел да няма неточности.

, тяхната задача е да ревизират софтуера на машините за уязвимости, действа ли вярно, по какъв начин тъкмо се основават и генерират UEFI ключа и може ли неоторизирани лица да имат последваш достъп.

Интересна роля  в процеса по засвидетелствуване на кода на машините за гласоподаване инцидентна или има нещо по – огромно, е и на външните специалисти удостоверяващи софтуера в МЕУ.

Единият е Георги Стоев другар на и посочени от Александър Кирков специалист на ЦИК. Другият външен специалист е Станислав Атанасов дълго време работил за Ясен Танев, различен „ огромен “ експерт програмист без да е „ накодил “  и един ред код в живота си и военен приятел на Александър Кирков в ЦИК, и двамата преподаващи в Библиотекарският университет. Получил много добра сума за образование от ЦИК за организацията за логистика на машините за гласоподаване и виждан много постоянно в компанията на различен труженик за „ почтени “ избори Атанас Шарков.

След привършване на процедурата по инспекция на софтуера на машините за гласоподаване следва компилиране на софтуера  за приемане на хеша, който излиза на всички разписки и подсигурява, че това е тествания програмен продукт. Това се прави с нова процедура, като се заключва кода с UEFI ключ, генериран от тримата външни специалисти на ЦИК отпред с Александър Кирков.  Как са го основали, по какви правила, кой има достъп до него преди и след генериране на хеша и така нататък никой не знае и не е наясно с изключение на специалистите.

Александър Кирков  има брат Петър Кирков, който сега е шеф на дирекция МИС в МЕУ назначен от предходния министър от Демократична България Божидар Божанов, която дирекция прави засвидетелствуване на софтуера, той беше и дясна му ръка в министерството.

Божо, както е прочут в IT средите, предходната година се скъсваше по време на изборите популистки да изяснява, по какъв начин кода на машините би трябвало да е отворен и всички да имат достъп до него, а осем месеца до момента в който беше министър на МЕУ не направи и една крачка в тази посока.

Самия Петър Кирков управлява киберсигурността на страната. В министерството се приказва за вмешателства в екипа под него, участващ в подготвянето на държавни поръчки по Закон за обществените поръчки, към близки компании до него и брат му.  А тъкмо хората на  Петър Кирков, които персонално е одобрил и назначил в дирекцията която ръководи, са натоварени със задачата да извършат засвидетелствуване на софтуера за уязвимости и инспекция на UEFI ключовете. Петър Кирков има заслуги и за ловко прикриване на „ хакването “ на Български Пощи като не го рапортува на европейските сътрудници, това се вижда и от отчета на ENISA – просто липсва в отчета хака с такива огромни размери и излиза, че такова нещо не се е случило.

Тези близки връзки сред всички участници допуска приключване на UEFI ключа на ЦИК, към външни хора и опция за манипулиране на изборният развой.

Следва разумният въпрос, ще може ли ЦИК и МЕУ с тези лица да подсигурява почтени избори или ще предприеме някакви ограничения.

afera.bg

Източник: afera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР