Като приятна изненада за българите дойде новината, че в разгара

...
Като приятна изненада за българите дойде новината, че в разгара
Коментари Харесай

Булгаргаз е принуден да сваля цените

Като приятна изненада за българите пристигна новината, че в разгара на отоплителния сезон държавната компания „ Булгаргаз “ предлага не покачване, а следващо намаляване от още 6%, считано от 1 февруари. Очаква се новата цена да бъде към 73 лв. за мегаватчас.
Природният газ е борсова стока и цената му се мени, като се въздейства от няколко съществени фактора: рандеман в международен проект, политическа обстановка и военни спорове, съответствие сред търсене и предложение. Тези фактори оказват въздействие и в България.
Пониженията у нас кореспондират с новините, публикувани в профилираните стопански уеб сайтове. Наскоро организация „ Блумбърг “ разгласи в собствен разбор, че „ светът може да бъде залят от полутечен газ “ към 2030 година, а по-голямото предложение значи по-ниски цени. Агенцията прави обзор освен на съществуващите уреди за рандеман, само че проучва и тези, които следва да бъдат въведени в употреба.
Заявените като капиталови планове нови уреди за експорт на полутечен природен газ в международен мащаб, чиято реализация ще стартира през идващите пет години, дават потенциал от над 200 млн. тона годишно. Ако бъде даден ход и на спомагателни планове, които са още на ранен стадий, потенциалът ще се усили до 300 млн. тона, който може да стане факт до 2030 година
Това съставлява към 70% растеж по отношение на потенциала в наши дни. Реализацията на тези проекти би подсигурила потреблението на природния газ още десетилетия. Според изчисленията на Rystad Energy вложенията в уреди за полутечен газ в интервала 2024 - 2025 година ще надвишават 55 милиарда $.  Анализатори от Колумбийския университет в Съединени американски щати чакат „ третата вълна на втечнения газ “. Като водачи в износа се обрисуват Съединени американски щати и Катар.
Във всеки случай европейците би трябвало да посрещат с повече песимизъм новините, които вещаят „ край “ на синьото гориво. Да, природният газ е изкопаемо гориво, само че той има две огромни преимущества – първо, потвърдените находища в земните глъбини са задоволителни за още 200 години, второ, той е най-екологичното гориво в компанията на петрола и въглищата. При изгарянето му се отделят единствено водна пара и въглероден диоксид, само че никакви фини прахови частици, азотни и серни оксиди и така нататък Например, при производството на електрическа енергия излъчванията от газ са с 50% по-малко по отношение на въглищата, а при отопление - с 33%, пишат създателите от „ Блумбърг “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР