Като председател на Инициативата „Три морета“ през 2021 г. България

...
Като председател на Инициативата „Три морета“ през 2021 г. България
Коментари Харесай

България приветства финансовия ангажимент на САЩ за инициативата „Три морета“

Като ръководител на Инициативата „ Три морета “ през 2021 година България приветства оповестеното през вчерашния ден решение на Борда на Корпорацията за финансиране на интернационалното развиване (DFC) на да взе участие в Инвестиционния фонд с финансов принос от 300 млн. $. Така капиталът на Фонда на „ Три морета “ към този момент надвиши 1,2 милиарда евро. Това разгласи през днешния ден Министерство на външните работи.

Решението, което е взето по предложение на държавния секретар, е значима стъпка, с която Съединени американски щати удостоверяват мощната си поддръжка за Инициативата, като отпуснатите средства са предопределени за развиване на трансграничната енергийна инфраструктура в Централна и Източна Европа.

С решение на българското държавно управление от септември 2020 година страната ни пое взаимен ангажимент да взе участие с вноска от 20 млн. евро в Инвестиционния фонд на „ Три морета “. По линия на Инициативата България е предложила за осъществяване планове като разширението на подземното газохранилище в Чирен, което е значим детайл от стратегическата енергийна инфраструктура за нас и района, рехабилитацията на железопътната линия Русе-Варна, построяването на тунел под прохода „ Петрохан “ и на автомагистрала „ Черно море “, свързваща Бургас и Варна.

Вицепремиерът и министър на външните работи бе избрана за Национален координатор по въпросите на „ Три морета “, като е основана Междуведомствена координационна група и Секретариат за образуване на българското председателство, в който са включени и представители на президентската администрация.

„ Три морета “ е политико-икономически план на 12 страни - членки на Европейски Съюз от Централна и Източна Европа: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватска и Чешка република, като задачите му подхождат напълно на Кохезионната политика на Европейски Съюз. Инициативата се основава на стратегическо партньорство със Съединени американски щати и се употребява с поддръжката на Германия.

Целта на „ Три морета “ е да насърчи съдействието сред страните по оста Север-Юг, а главният й фокус е развиването на съдействието в търговско-икономическата област, задълбочаването на интеграцията на страните от района сред Балтийско, Адриатическо и Черно море и основаването на по-голяма съгласуваност в региона на енергетиката, превоза, връзките, осведомителните технологии, бизнеса.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР