Като председател на Берлинския процес България отново ще бъде една

...
Като председател на Берлинския процес България отново ще бъде една
Коментари Харесай

На какво залага външната ни политика? Балканите, Азия, Африка, Залива

Като ръководител на Берлинския развой България още веднъж ще бъде една година мотор за присъединението на Западни Балкани към Европейски Съюз. Това сподели министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с посланиците и непрекъснатите представители на България в чужбина в Централния боен клуб в София.

Премиерът акцентира пред дипломатите, че оценката за българското председателство на Европейски Съюз е, че е едно от най-хубавите, с едни от най-трудните тематики и оставило трайна диря, изключително с тематиката за Западните Балкани. Неслучайно в Познан (в полския град на 5 юли се организира срещата на върха на самодейността Берлински развой - б.р.) се взе решение следващата година Берлинският развой да се организира в София, взаимно с представителите на Северна Македония, напомни Борисов. По думите му това е оценка и за работата на дипломатите по време на председателството, както и за външната политика на добросъседство, която води България.

При едно домакинство, като идва канцлер на Германия, президент на Франция и Италия, министър председател на Англия, аз мисля, че има по какво да поработим и още веднъж България цяла година да бъде мотор на присъединението на Западни Балкани към Европейски Съюз, съобщи министър председателят.

Виждате, в България идват всички, тъй като ние сме обърнати към мира Ключовата дума е мир, посочи министър-председателят.

Борисов означи, че договорът за добросъседство със Северна Македония е дал добър резултат и за нашите съседи. Без този контракт пътят на Северна Македония към НАТО и Европейски Съюз нямаше по какъв начин да бъде стартират, сподели министър председателят.

За една страна да си смени името, да трансформира с десетилетия насаждани в популацията познания или прочит на историята е тежък развой и по тази причина ние твърдо, само че и толерантно би трябвало да работим, с цел да се стигне до крайния резултат - НАТО и Европейски Съюз, безапелационен е Бойко Борисов. Той изрази увереност, че " когато една страна е в Европейски Съюз и НАТО, постоянно е по-добра за комшия и по-лесно се комуникира ".

Пред дипломатите министър председателят разяснява и тематиката Брекзит, като сподели, че е това е " извънредно тежък и недовършен развой ". Мисля, че успяхме да защитим, доколкото изискванията позволяваха, и българите, които учат и работят там, надлежно и жителите на Англия, които са в България, означи Борисов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР