Като много иранци Махнас напуска Иран и се установява в

...
Като много иранци Махнас напуска Иран и се установява в
Коментари Харесай

Новата година този път носи самота на много иранци

Като доста иранци Махнас напуща Иран и се открива в западна страна преди 10 години, откакто политическите ограничавания в Ислямска република затрудняват живота и работата ѝ там.

Семейството ѝ се разпръсва още повече, откакто двете ѝ сестри я последват в чужбина 2 година по-късно в търсене на по-добър живот. Сега коронавирусът им лишава опцията да се съберат още веднъж в Турция през днешния ден за иранската Нова година, споделя " Ройтерс ".

" Този вирус единствено ни раздели още повече, " изяснява Махназ, която не може да посети Иран по политически аргументи. " Трябваше да отменим годишното си събиране в Турция поради рестриктивните мерки за пътешестване и опасенията за здравето на възрастните ми родители и дребните ми племенници. Не мога да спра да рева. Баща ми може да не е жив през идната година, с цел да чества Ноуруз с нас. Той е на 86 години. "

Ноуруз или " нов ден " на фарси е античен празник и най-важната дата в календара, когато фамилиите се събират и разменят дарове. Коронавирусът обаче засенчи подготовката тази година в мощно засегнатата от болестта страна. Жертвите до момента са минимум 1 284 души, най-малко 18 хиляди са доказаните случаи в Иран, претоварващи лечебни заведения и прекъсващи всекидневието.

" Какъв Ноуруз? Хората умират. Нямаме пари и вяра. Всеки ден се апелирам на Бог да опази двете ми деца от този вирус, " сподели държавният чиновник Реза, който помоли фамилното му име да не се употребява. Той и фамилията му живеят в град Шираз.

Тъй като множеството предприятия бяха затворени, болестта още повече удари стопанската система на Иран, която към този момент страда от наказания. Властите обявиха, че към 2 млн. иранци може да изгубят работата си. " Ние сме доста деликатни и самоизолирани от 10 дни и затворихме компанията си, " споделя 73-годишният Шоа, предприемач от Техеран.

 Новата година този път носи самотност на доста иранци
© Reuters

" Липсваш ми "

За доста ирански фамилии, живеещи разграничени, последните седмици донесоха боязън и стрес. " Как е мама? Добре ли е? Всички ми липсате, " написа Фирузе Бакери на чат групата на фамилията ѝ в " Телеграм ". Пенсиониран инженер на 58 години, тя напусна Техеран преди 35 години и от този момент живее в Германия. " Боже, апелирам те, дай ми късмет да видя майка си. Как мога да чествам Ноуруз, когато моята страна и светът траурат? " тя сподели.

Почти всички полети от и до Иран са прекъснати. Иранец на 35 години, който работи във финансовия бранш в Обединените арабски емирства, споделя, че майка му щяла да го посети за Ноуруз на 27 февруари, три дни откакто полетите от Техеран бяха анулирани. ОАЕ краткотрайно забрани на чужденци да влизат. " Тя едвам неотдавна получи паспорта си. Взехме ѝ виза за гости и ѝ запазихме полет. Тогава пристигна коронавирусът. Не знам по кое време ще мога да я видя още веднъж. "

Но макар предизвестията на управляващите да не се пътува държавната телевизия показваше натоварен трафик по пътищата, водещи до каспийския бряг, обичана дестинация в почивните дни за Ноуруз. " Както нормално, единствено малко на брой се доверяват на държавното управление, а това значи, че мнозина не престават живота си както преди, " споделя 44-годишният художник Фарзан, който живее покрай Карадж.

 Новата година този път носи самотност на доста иранци
© Reuters

В обществените мрежи иранците разгласяват видеоклипове, на които се вижда по какъв начин танцуват на обичайната персийска музика. Едно от тях сподели по какъв начин хората пляскат и пеят от прозорците си в северния град Амол. Други възпламениха факли на балкон, с цел да отпразнуват новогодишния фестивал на огъня. " Какво ще стане, в случай че обстановката се утежни и интернет се срине? " Уотсап " е единственият метод да видя родителите си, " споделя 24-годишният Афтаб, студент в Съединените щати. " Чувствам се уединен тази година по време на Ноуруз. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (773)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР