Като млад политик Хелмут Кол (1930 – 2017 г.) е

...
Като млад политик Хелмут Кол (1930 – 2017 г.) е
Коментари Харесай

”Шпигел”: Хелмут Кол правил дарения за нацисти

Като млад политик Хелмут Кол (1930 – 2017 г.) е правил дарения за нацистки нарушители, оповестява в най-новия си брой сп. “Шпигел ”. Изданието се базира на наскро разкрити документи. Според тях самият Кол е признал, че е дарявал годишно по 200 западни марки, за времето забележителна сума, на “Спомагателен фонд Хаусер ”. Фондът е набирал следства за хвърлени в пандиза нацистки нарушители и за техните близки. Фондът е основат през 1962 година и е наименуван на Паул Хаусер. Той е бил генерал-полковник от злокобната паравоенна нацистка организация “Вафен Ес Ес”, даже е считан за неин татко. Кол го е считал за редовен човек, излиза наяве от разкритите документи.

В реалност Паул Хаусер е бил военнопрестъпник. Впоследствие е лобирал измежду политици от Федерална Република Германия да подкрепят съидейниците му от времето на нацизма, изпаднали в новоосновата през 1949 година Федерална република Германия в неволя. Правил е и всичко допустимо да потулва закононарушенията на “Вафен ЕсЕс” от времето на Третия райх.

Дори като канцлер Хелмут Кол, наследил на поста Хелмут Шмит през 1982 година, е показал схващане към “Вафен Ес Ес”. В Германия още се помни скандал от 1985 година Тогава на посещаване във Федерална Република Германия е президентът на Съединени американски щати Роналд Рейгън. Кол го води на поклонение на военното гробище в Битбург, където са заровени и есесовци от “Вафен Ес Ес”.

Разкритията на “Шпигел” хвърлят сянка върху биографията на Хелмут Кол. Не е забравено обаче, че през 1944 година, в края на Втората международна война, неговият по-голям брат Валтер Кол умира едвам 18-годишен по време на борба в Румъния, където е и гробът му. Кол кръщава един от синовете си на своя брат Валтер.

В името на истината би трябвало да признаем, че Хелмут Кол остана в историята като канцлер обединител на Германия, труженик на обединена Европа, татко на еврото и единственият към този момент почетен жител на Европа.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР