Като млад магнат, живеещ в Ню Йорк през 80-те години,

...
Като млад магнат, живеещ в Ню Йорк през 80-те години,
Коментари Харесай

Вълкът в кашмир, който върна желанието за Tiffany

Като млад магнат, живеещ в Ню Йорк през 80-те години, Бернар Арно бързо осъзнава, че някои от най-ценните недвижими парцели се намират на ъгъла на Пето авеню и 57-ма улица. 
Когато купува постройката, в която се обитава водещият магазин на Louis Vuitton в североизточния ъгъл, той вижда от близко Tiffany от другата страна на улицата.
„ Казахме си, че може би в един миг ще имаме повече от един ъгъл “, споделя основният изпълнителен шеф, ръководител и надзорен акционер на LVMH в изявление за The Wall Street Journal.
  След придобиването на Bulgari през 2011 година, последвано десетилетие по-късно от придобиването на Tiffany, единственият ъгъл на „ златната “ пресечка, който Арно не управлява, е благосъстоятелност на универсалния магазин Bergdorf Goodman.
  Бернар Арно, именуван от съперниците си „ вълкът в кашмир “, придобива Dior през 1984 година и построява LVMH, оценена през днешния ден на към 500 милиарда $, посредством поредност от покупко-продажби с високи залози.
  Търсенето на първокласните артикули на компанията, измежду които бижута, изискани виновност и фешън продукти, оказва помощ на LVMH да излезе от пандемията като най-ценната обществена европейска компания. Помага и на Арно да надмине Илон Мъск като най-богатия човек в света.

74-годишният Арно е имал подозрения по пътя си. Преди малко повече от две години той се опита да се отдръпна от договорката с Tiffany, откакто Covid-19 пандемията хвърли промишлеността за първокласни артикули в ужас. Tiffany заведе дело и той реализира придобиването на леко занижена цена. Някои наблюдаващи обаче считат, че той е платил повече от естественото за този интервал.
Арно споделя, че е купил Tiffany в верния миг – след „ добър петгодишен сън “, по време на който марката е имала забавящи се продажби на фона на растеж при общите продажби на бижута. 

По време на пандемията, когато останаха у дома, хората взеха решение да се глезят с първокласни артикули вместо пътувания, хранене на открито и други прекарвания. Под шапката на LVMH Tiffany взе участие в този взрив.   

Tiffany не разкрива финансови детайлности, само че Арно споделя, че облагите от бижутa са се удвоили през последните две години.
Продажбите на Tiffany възлизат на 5,12 милиарда евро през 2022 година, или към 5,65 милиарда $, съгласно калкулации на Ерван Рамбург, началник на отдела за изследване на потребителите и търговията на дребно в HSBC. През 2019 година, последната цялостна година преди да бъде добита, Tiffany регистрира 4,4 милиарда $ доходи, отбелязва WSJ.
  Когато поема ръководството, LVMH назначава нов мениджърски екип от над 10 души, множеството от които са работили за други първокласни марки. Синът на Арно, Александър, е изпълнителен вицепрезидент по артикули и връзки. 
  Под управлението на Александър, който е едно от петте деца на Арно, компанията предприе маркетингови акции за да направи Tiffany апетитна за по-младата публика. 
Джей Зи и Бионсе се включиха в рекламна акция на марката през 2021 година, изпълнявайки „ Moon River “ от класиката с Одри Хепбърн „ Закуска в Тифани “ от 1961 година Работата им с марката продължи. 

  В същото време марката Tiffany усилва каузи на бижутата от висок клас, чиято цена нормално стартира от към 100 000 $.    Да бъде част от LVMH дава на Tiffany финансови преимущества, както и в допълнение въздействие при договаряне на по-добро разположение на магазините. 
LVMH е похарчила стотици милиони долари за възобновяване на водещия си магазин, който съставлява към 10% от световните продажби на марката, преди да затвори за ремонт през 2019 година Някои анализатори пресмятат, че цената е към 500 милиона $.
  Помолен да удостовери това число пред WSJ, Арно споделя: „ Не можете да мечтаете, когато говорите в цифри. “ Вместо да мислят за рентабилността, Арно приканва своите мениджъри да мислят за това по какъв начин да основават предпочитание. Когато съумеете да създадете предпочитание, облагите са просто разследване, по думите му. 

Докато договаря за пазаруването на Tiffany, Арно посещава водещия магазин на марката, който обикаля с екскурзовод в лицето на тогавашния старши изпълнителен шеф. „ Изгубихме се в постройката “, споделя Арно, който взема решение да промени това след придобиването.
Милиардерът не е удовлетворен от проектите за възобновяване, препоръчани от предходното управление. Те отразяват обичайния мрачен интериор на истинския магазин, открит през 1940 година „ Решихме да създадем нещо друго, съответстващо на „ най-разпознаваемата и най-митичната американска марка в света “, споделя Арно. 
Днес всеки етаж на магазина, който отвори още веднъж на 27 април, е друг. Изкуството е на всички места, а в така наречен стая на Одри е роклята на Givenchy, която актрисата носи в началната сцена на „ Закуска в Тифани “. LVMH има и Givenchy.   Арно споделя, че част от тайната на триумфа на LVMH е децентрализираната конструкция, която дава автономност на мениджърите на всяка от нейните 75 марки. Неговите решения обаче натежават при най-големите марки, признава той.
  След десетилетия на придобивания, завършил ли е Арно с огромните покупко-продажби? В изявлението за WSJ милиардерът показва възхищението си от Cartier, благосъстоятелност на конкурентната група Richemont. „ Фантастична марка “, споделя Арно, добавяйки: " Не се продава. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР