Като изключително важна година на Националния фестивал на детската книга,

...
Като изключително важна година на Националния фестивал на детската книга,
Коментари Харесай

Националният фестивал на детската книга в Сливен-значима годишнина за уникален форум

Като извънредно значима година на Националния фестивал на детската книга, с наситена стратегия, дефинира провеждането на 25-то издание на проявата Росица Петрова, шеф на Република България „ Сава Доброплодни “.

„ Значима годишнина за един неповторим конгрес, който пръв насочи вниманието към книгите за деца в България и към техните основатели в един сложен за книжния бранш в страната интервал от края на 90-те години на предишния век и го поддържа и развива към този момент четвърт век като показва най-хубавите достижения в света на детската литература ”, показа Петрова.
Тя добави, че фестивалът се трансформира в мечтан, обичан и необходим празник, който зарежда с оптимизъм и вяра, че хубавата детска книга ще продължи да бъде част от духовния свят на децата. обединявайки към концепциите и посланията си една голяма общественост от съидейници от страната и чужбина.

" Многобройните прояви на юбилейното издание на фестивала, останаха като неповторимо прекарване за многочислените посетители и участници от страната и чужбина.

Акцент в програмата на фестивала и тази година бяха трендовете в развиването на актуалната детска илюстрация.

Експонираната във фоайето на държавна такса ”Ст.Киров ” галерия с творбите на отличените участници в XII Националeн конкурс за разработване на театрални кукли на обичани литературни герои в трите дни на фестивала е посетена от над 2000 деца от Сливен и проведени групи от страната.

Няколко бяха и концертите на открита сцена, в които се включиха над 150 надарени дребни артисти, танцьори и неповторимите музиканти от „ Джуниър бенд “ -Велико Търново. Като паметен за публиката ще остане концертът „ И фантазиите си чудесни – да превърнем в песни! ” с присъединяване на най-хубавите детски фолклорни сформира на Сливен. Рекордният брой участници в концерта – над 250 деца, демонстрираха, че в града под Сините камъни любовта към българския фолклор - приказки, митове предания, към българските песни и танци, е жива и неугасваща.

В карнавалното дефиле с приказни героисе включиха над 700 участници.

Специално жури дефинира над 30 носители на премиите за най-оригинален карнавален костюм. Наградите бяха връчени на откритата сцена на площада пред общината.

Тържественият концерт и церемонията по връчването на Националната премия „ Константин Константинов “ за принос в детското книгоиздаване, която се дефинира като една от най-престижните литературни награди в България, се организира в държавна такса ”Ст. Киров ”.

За рекордния брой участници и посетители многочислените прояви, включени във фестивалната стратегия, остават като неповторимо прекарване с вълнението от срещите, с креативното себераздаване, с новите хрумвания, и най-много с откровената детска любов и неспокойствие.

Чуйте:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР