Като истинска еко катастрофа може да се оприличи ситуацията край

...
Като истинска еко катастрофа може да се оприличи ситуацията край
Коментари Харесай

Екокатастрофа след наводненията край Димчево, хиляди животни измират

Като същинска еко злополука може да се оприличи обстановката край бургаското село Димчево. Заради наводненията, които станаха причина за оповестяване на отчасти бедствено състояние в района, хиляди животни са били извадени от дупките си и леговищата си от придошлата вода и сега са плъзнали по целия терен в обезверен опит да намерят заслон, с цел да не умрат. Особено притеснителна е обстановката с животинските типове, които в този интервал на годината спят зимен сън или са студенокръвни, защото температурите на въздуха сега не разрешават те да оцелеят на сушата дълго, написа flagman.bg.

На пътя сред селата Димчево и Присад са изпълзяли хиляди змии. Огромна част от тях към този момент са починали, а без явен източник на топлота, храна и заслон, за останалите напълно скоро ще последва същата мрачна орис. Придошлата вода безусловно е наводнила дупките им, където те се крият през зимата и с цел да не се удавят, животните са изпълзяли на сушата. Те обаче в тази обстановка не могат още веднъж да изкопаят леговищата си и се оказват в капан, на студено, без храна и обречени.

Фотосите са шокиращи – десетки представители на типовете Смок стрелец (Coluber caspius) и Слепоци (Anguis fragilis) са излезли на повърхността в землището на с. Димчево близо 2 месеца преди края на зимния им сън. Видовете не са в листата със застрашените, само че унищожената им популация в района сигурно ще има резултат върху земеделието, защото, въпреки и не изключително лицеприятни, тези влечуги се грижат за нежния екологичен баланс и изяждайки някои от дребните гризачи, действително оказват помощ за развиването на земеделската култура.

Припомняме, че през вчерашния ден кметът Димитър Николов удължи с 30 дни частичното бедствено състояние в с. Димчево. Обстановката там малко по малко стартира да се възстановява и сега продължа отводняването с помпи. Селото бе наводнено след изобилните превалявания при започване на седмицата, което наложи незабавната евакуация на живущите в над 40 къщи. 15 от парцелите, които се намират в ниската част на селото, са потърпевши тежко. Кметският наместник Елена Атанасова към този момент трети следващ ден обикаля в селото и благодарение на общински и държавни чиновници разказва вредите.

Залят остава и пътят сред селата Димчево и Присад, за който ще е належащо още много дълго време до момента в който водата се оттече и още веднъж стане пристъпен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР