Като имаме предвид условията, в които се проведе референдумът в

...
Като имаме предвид условията, в които се проведе референдумът в
Коментари Харесай

Даниела Божинова: Референдумът в Македония е повече успешен, отколкото неуспешен

„ Като имаме поради изискванията, в които се организира референдумът в Македония, за мен, той е повече сполучлив, в сравнение с несполучлив “ Разбира се, имаше протест и той е резултат от комплицираното политическо състояние вътре в страната, само че опцията за този протест е благоприятствана от неприятния закон за референдумите, който не е патент на Македония особено в тази част - за условието за изборна интензивност. Такива условия срещаме, даже и по-лоши, у нас, а и в други балкански страни, като изключим Хърватия и Словения.
Това сподели за предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ изпълнителния шеф на българското съдружие за поощряване на гражданската самодейност Даниела Божинова във връзка ниската изборна интензивност на референдума в Македония.

„ Изискването за изборна интензивност допусна, че някой, който е срещу съглашението, ще завоюва много точки като призове към протест. След това имахме и неточни изборни описи  заради това, че огромна част от гласоподавателите ги няма в резултат на едно неприятно икономическо състояние и емиграция… Предполагам, че би трябвало да вдигнем с няколко пункта процентът, който беше регистриран като изборна интензивност “.

В момента еврочленството не наподобява толкоз примамливо за македонците, колкото е било за българите, когато са се кандидатирали за интеграция в Европейски Съюз и НАТО, сподели тя и отдаде явлението на мощния шовинизъм и огромната сензитивност към предишното в страната.

„ Сега внезапно желаете хора, възпитавани в това македонизъм да създадат съществени взаимни отстъпки, а те в действителност бяха съществени. Не ставаше въпрос единствено за името в съглашението сред Гърция и Македония, ставаше въпрос и за това, че няма македонска народност, а има единствено македонско поданство, че би трябвало да се откажат от, да речем, знаци като Звездата на Вергина… Предполагам, че огромна част от македонците не са прочели деликатно съглашението, въпреки че то не беше доста дълго и, несъмнено, се вслушват в препоръките, които им дават политиците или партиите “.

Въпросът на референдума също е бил дефиниран много комплицирано, посочи Божинова:

„ Заев може би искаше да уцели две птички с един на камък, с един референдумен въпрос. Как да отговори човек на подобен въпрос, който пита по едно и също време одобрявате ли съглашението и одобрявате ли участието ни в Европейски Съюз и НАТО. Може да има и обстановка, в която не одобряваш съглашението, само че одобряваш участието в Европейски Съюз и НАТО. Това е резултат и от завоя, кой беше взет по отношение на Конституцията и специфичния закон за референдумите “.

Аргументът, че референдумът не е законово обвързващ, а има единствено съвещателна мощ също е бил причина хората да не са толкоз въодушевени да гласоподават.

Когато желаете 50% интензивност, с цел да бъде валиде референдума - 50% плюс един - и от тях болшинството да утвърди, това значи, че очаквате въпросът да бъде утвърден с 25% релативно болшинство от електората плюс един. В случая, ние имаме над 30% утвърждение на предлагането. Дори евентуално процентът ще се качи, в случай че се знае точният брой на гласоподавателите в страната “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР