Като имаме предвид мащабите на американската икономика, можем да направим

...
Като имаме предвид мащабите на американската икономика, можем да направим
Коментари Харесай

Министърът на икономиката на среща с посланика на САЩ

" Като имаме поради мащабите на американската стопанска система, можем да създадем още доста за активизиране на вложенията и двустранната търговия ", разяснява Никола Стоянов.

Служебният министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов се срещна с новоназначения дипломат на Съединени американски щати в България Кенет Мертен. Двамата разискаха развиването на икономическите връзки сред България и Съединени американски щати и ограничения за задълбочаване на съдействието, оповестиха от Министерството.

Министър Никола Стоянов показа своята самодейност " закуска с вложители " и уточни, че една от първите му срещи е била точно с американския бизнес у нас. " За мен е изключително значимо да имам добър разговор и противоположна връзка от фирмите, тъй като те са най-точният ориентир дали дейностите ни, като министерство, са навременни и верни ", акцентира министър Стоянов. Той добави, че през предходната година България и Съединени американски щати имат рекорден стокообмен – съвсем 2 милиарда щ.д., което демонстрира, че двустранните връзки се развиват доста добре. " Като имаме поради мащабите на американската стопанска система, можем да създадем още доста за активизиране на вложенията и двустранната търговия ", разяснява Никола Стоянов.

Посланик Мартен съобщи, че американският бизнес има положително показване на българския пазар, само че би трябвало да се работи за още по-добри резултати. В тази връзка министър Стоянов изясни, че сега се организира процедура за асортимент на търговски представители на България във Вашингтон и Чикаго. " Когато встъпих в служба през август 2022 година, България нямаше нито едно комерсиално аташе в Съединени американски щати, а службите по търговско-икономически въпроси в Лос Анджелис, Чикаго и Вашингтон не действаха. Немислимо е в страна, която е толкоз значим сътрудник за България, да имаме три неработещи търговски представителства ", изясни икономическият министър.

Кенет Мартен акцентира, че американското посолство постоянно е имало положително съдействие с българското Министерство на стопанската система и промишлеността и има вяра, че и отсега нататък предстоят още взаимни начинания за развиване на двустранните връзки в областта на стопанската система.

През ноември предходната година, във формата " закуска с вложители ", министър Стоянов заяви, че се работи по 18 плана с присъединяване на вложители от Съединени американски щати на обща стойност над 1 милиарда лева, които ще разкрият 2400 нови работни места у нас.  Той добави, че все още (ноември 2022 година бел. реп.) американските вложения у нас са близо 850 млн. евро и има огромен интерес на компании от Съединени американски щати към страната. Министър Стоянов съобщи, че България и Съединени американски щати бележат стокообмен, който възлиза на 1,3 милиарда щ.д. за 2021 година и отбелязва растеж от 20 на 100 по отношение на миналата година. " Тези цифри са резултат от положителното партньорство сред нашите страни и от обстоятелството, че в България работят над 100 американски компании, които са разкрили повече от 30 000 работни места ", посочи икономическият министър на срещата си с американския бизнес у нас, състояла се през ноември предходната година.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР